Als het aan HRM-adviseur Marianne Witteveen en het directieteam van de stichting ligt volgen de overige zes scholen dat voorbeeld de komende maanden.
Witteveen: “We hebben vorig jaar contact opgenomen met het UWV en onze ambitie op dit vlak uitgesproken. Na een pilot waarin een eerste analyse is gedaan, voert het UWV momenteel gesprekken met alle scholen binnen onze stichting. Die gesprekken vinden op alle niveaus plaats: van directie tot leerkrachten tot ondersteunend personeel. Doel is om alle taken in beeld te krijgen en te kijken waar ruimte is of ruimte valt te creëren (jobcarving, red.) voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld taken samen te voegen tot een functie.”
Op elke school
“Ons streven is om op elke school iemand uit het Doelgroepenregister in dienst te hebben.” Die doelstelling zegt veel over het enthousiasme en vertrouwen dat Codenz in deze doelgroep heeft. Witteveen: “Dat vertrouwen is gebaseerd op de positieve ervaringen die we tot nu toe hebben. “Zo denkt de HRM-adviseur met genoegen terug aan 2008 toen ze werd benaderd door een jobcoach met de vraag of ze iemand met een arbeidsbeperking in dienst wilde nemen. “De betreffende persoon had een klassieke vorm van autisme. Het was onze eerste ervaring met iemand met een arbeidsbeperking. Dan zit je nog met veel vragen: welke functie past het best, wat mag je wel en niet van hem verwachten?”
Meester
Hij ging uiteindelijk als assistent-conciërge aan de slag. Witteveen: “Dat ging vanaf de eerste dag meteen heel erg goed. Collega’s en leerlingen zien hem echt als één van het team. Zo werd hij steevast met ‘meester’ aangesproken door de kinderen.”
Enthousiast geworden door die eerste ervaring werden ook op andere scholen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgenomen in het team. Vier scholen binnen de stichting hebben inmiddels iemand uit het Doelgroepenregister aan het werk. Tot ieders tevredenheid, aldus Witteveen.
Kijk wat wél kan
De HRM-adviseur ziet juist in het onderwijs een mooie rol weggelegd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Algemeen bekend is dat de werkdruk in het basisonderwijs erg hoog wordt ervaren. Als neventaken als kopieerwerk of koffiezetten op een betaalbare manier kunnen worden uitbesteed, dan levert dat voor alle partijen winst op. Daarnaast is het naar de kinderen toe een goed voorbeeld: focus niet op een beperking, maar kijk wat iemand wél kan. Dat is een boodschap die we graag willen uitdragen.”
Benieuwd naar de mogelijkheden om in het basisonderwijs mensen uit de doelgroep Banenafspraak te plaatsen? Expertisecentrum Inclusieve Arbeidsorganisatie heeft een whitepaper geschreven met tips en handvatten.
Foto: Dirk Gommer