Over ons

Flevoland werkt: samen werken aan een arbeidsmarkt in balans

Een goed functionerende arbeidsmarkt is van groot belang voor alle inwoners en werkgevers in Flevoland. Hoewel er sprake is van een structurele krapte op de arbeidsmarkt, zien we nog steeds inwoners die niet deelnemen aan het arbeidsproces en moeite hebben om een geschikte plek te vinden. Deze mismatch van vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt heeft een remmend effect op de economische ontwikkeling van de regio. De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging en is dermate complex en dynamisch geworden dat het van cruciaal belang is om in te spelen op de huidige trends en ontwikkelingen. Investeren in het optimaal inzetten van het Flevolands arbeidspotentieel is dan ook hard nodig. 

Het Regionaal Werkbedrijf Flevoland (RWF), is een samenwerkingsverband in de arbeidsmarktregio Flevoland, van overheidsinstanties (gemeenten, UWV, provincie), onderwijsinstellingen, SBB en werknemers- en werkgeversorganisaties. Elk van deze partijen biedt dienstverlening en ondersteuning aan inwoners om een passende baan, zo nodig met behulp van een opleiding, te vinden en/of te behouden, en ondersteunt werkgevers (daarmee) bij het oplossen van hun personeelsvraagstukken.  

In het RWF wordt er daarmee samengewerkt aan een evenwichtige arbeidsmarkt in Flevoland. Een arbeidsmarkt waar de talenten en competenties van de beroepsbevolking ten volle worden benut, ontwikkeld en aansluiten op de behoefte van de werkgevers. 

Waarom werken we samen?  
De basis voor het RWF komt voort uit de wet en het besluit SUWI, waarin staat dat gemeenten en het UWV samenwerken om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen en gezamenlijk een Werkgeversservicepunt (WSP) te vormen, met name gericht op uitkeringsgerechtigden. De samenwerking en de scope van het RWF zijn breder dan dat. Het RWF richt zich op alle werkzoekenden en werkenden. En in de samenwerking hebben ook onderwijsinstellingen, het SBB en sociale partners een belangrijke positie.  

Het samenwerkingsverband, gefaciliteerd door een programmabureau, geeft niet alleen uitvoering aan wettelijke taken en opgaven die vanuit het Rijk toebedeeld worden aan de arbeidsmarktregio’s, maar draagt daarnaast bij aan: 

  • een gezamenlijke focus op specifieke (regionale) arbeidsmarktopgaves en behoeftes;  

  • stimulering van onderlinge samenwerking, aansluitende dienstverlening en kennisdeling op het gebied van arbeidsmarktvraagstukken;  

  • adressering van complexe organisatie-overstijgende vraagstukken;  

  • impulsen middels gezamenlijke programma’s en projecten. 

Vier routes
Om de (toekomstige) arbeidsmarkt meer in evenwicht te brengen is een samenwerking op inhoud – vanuit sociaal en economisch perspectief – nodig waarin duurzame plaatsing, arbeid en scholing centraal staan. Dit doen we langs vier routes, namelijk:  

1. aan het werk gaan;  
2. aan het werk blijven; 
3. leven lang ontwikkelen; en  
4. wegnemen van drempels.  

Langs deze routes investeren we niet alleen de beroepsbevolking maar ook in (inclusief) werkgeverschap.  

 

Cookie-instellingen