Schuijer werkt bij VNO-NCW als projectleider met als specialismen onderwijs en arbeidsmarkt. “Bijvoorbeeld via Opnaarde100000.nl proberen we vanuit en voor de ondernemer informatie te verstrekken”, vertelt Schuijer. Haar collega Herald Immink is als kersverse regiomanager sinds 1 februari de man in het veld voor de ondernemers in onder meer Flevoland. “Het is een regio van pioniers”, stelt Immink. “Dat houdt ook verband met de huidige banenafspraak. Ook dat is pionieren voor veel ondernemers.”
Ambassadeurs vertellen het verhaal
Schuijer onderstreept dit. “We hebben wat dat betreft het laag fruit al geplukt. Nu is het zaak ondernemers te overtuigen die tot nog toe niet actief betrokken zijn geweest bij het plaatsen van werkzoekenden met een beperking. We moeten het argument bij ondernemers wegnemen dat mensen met een beperking niet passen binnen een bedrijf. Dit doen we bij VNO-NCW door de verhalen te vertellen en dankzij de inzet van onze ambassadeurs.” Laatstgenoemden zijn ondernemers die als een blok achter het idee staan om mensen met een beperking meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt. “Ik noem ze altijd mijn mannen”, zegt Schuijer met een knipoog.
Pittig, maar haalbaar
Wat VNO-NCW doet is een natuurlijk tegengeluid organiseren. “In het nieuws verschijnen veelal de negatieve accenten van het verhaal. Wij geven toelichting, leggen uit en proberen werkgevers zo mee te krijgen in de banenafspraak. Het wordt een pittige uitdaging ons doel van 400 geplaatste werknemers voor 1 januari 2017 te halen. Toch heb ik er vertrouwen in dat het gaat lukken!”
Genoeg ondersteuning
“We laten zien hoe het werkt en dát het werkt. Er zijn werkelijk zoveel redenen om het te doen”, stelt Schuijer. “Het is economisch goed, ondernemers kunnen wat doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en het is vaak een aanvulling op het personeelsbestand. En er zijn instrumenten, regelingen en subsidies beschikbaar voor ondernemers. Ondersteuning is er genoeg.”
Iedereen telt mee
De banenafspraak loopt nog door tot 2026. Tot die tijd hebben werkgevers en overheden de tijd om landelijk 100.000 mensen met een beperking een baan te bieden. In Flevoland bestaat de doelgroep uit bijna 7000 mensen. Schuijer besluit: “Die cijfers zeggen me niet eens het meeste. Het belangrijkste is dat iedereen een kans krijgt om mee te doen en zich nuttig te voelen.”