Volop werk in technische beroepen Flevoland

15-02-2018 1664 keer bekeken 0 reacties

In januari nam het aantal WW-uitkeringen in Flevoland licht toe met 41 (0,5%). Eind januari 2018 verstrekte UWV 8.992 WW-uitkeringen. De landelijke daling van 83.875 WW-uitkeringen (20%) in het afgelopen jaar, is iets sterker dan de daling van 2.153 uitkeringen (-19,4%) in de provincie Flevoland.

Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in januari 2018 in Flevoland met 4,1% iets hoger dan het landelijke WW-percentage van 3,7%. Een jaar geleden bedroeg het percentage voor Flevoland nog 5,2%.

Groeiend tekort aan technici

Het tekort aan technici groeit. In het derde kwartaal van 2017 is het aantal vacatures voor functies met een technisch beroep (exclusief productiemedewerker) ten opzichte van het derde kwartaal 2016 met 14% gegroeid. Dat maakt dat werkgevers steeds meer moeite hebben om gekwalificeerde technici te vinden. In het algemeen is er in de bouwsector vooral vraag naar vakspecialisten zoals metselaars, schilders, installateurs en bouwmonteurs. In de industrie- en metaalsector is er behoefte aan cnc-verspaners, machinemonteurs, lassers en procesoperators. Op middelbaar en hoger technisch niveau zijn werkvoorbereiders, calculators en ontwerper-constructeurs moeilijk te vinden.

De komende jaren is er nog grote behoefte aan vakmensen in de techniek. De economie groeit nog steeds en er gaan ook vakmensen met pensioen. Werkgevers realiseren zich dat het steeds lastiger wordt om voldoende geschikte kandidaten te vinden voor de vele vacatures. Voor (om)scholing naar een beroep in de techniek vinden werkgevers vooral affiniteit met de techniek belangrijk en het in staat zijn van werkzoekenden om in korte tijd de basis van het vak te leren.

Technische banen in Flevoland

Voor Flevoland geldt dat het aantal vacatures in de techniek (exclusief productiemedewerkers) sinds het derde kwartaal 2016 nog stijgt, van gemiddeld 1.000 vacatures naar gemiddeld 1.300 nieuwe vacatures per kwartaal. Dit terwijl het aantal WW-uitkeringen voor personen met een technische achtergrond afneemt.

 

In Flevoland zijn er vooral tekorten aan technici zoals  monteurs machines/installaties, elektriciĆ«ns en elektronicamonteurs en timmerlieden.

Onderzoek werven voor moeilijk vervulbare vacatures

Landelijk onderzoek in opdracht van UWV laat zien dat het aandeel moeilijk vervulbare vacatures met 60% het hoogst is bij bouwondernemingen. Ook industriƫle bedrijven kennen met 43% een hoger aandeel moeilijk vervulbare vacatures dan het totaal voor alle sectoren. Het ontbreken van de juiste kwalificaties en te weinig reacties van sollicitanten vormen volgens werkgevers de belangrijkste redenen dat zij hun vacatures moeilijk kunnen vervullen.

Bron: UWV

 

0  reacties

Cookie-instellingen