Nieuw leerwerktraject W&I, dánkzij gebroken heup

06-02-2018 2119 keer bekeken 0 reacties

Een gebroken heup is natuurlijk een drama, zeker als je 90 bent, maar soms levert het óók iets heel moois op.

Een vrouw van 90 ligt in revalidatiecentrum Flevoburen met een gebroken heup. De verzorgenden doen hun best, maar…het zijn er gewoon te weinig. De dochter van de patiënte vraagt hoe dat kan. Sorry, we kunnen gewoon geen personeel vinden, zucht de manager. Vreemd, denkt de dochter, er zijn toch duizenden werklozen in Almere?

 

Haar dochter benaderde wethouder Froukje de Jonge met dit signaal, die het doorspeelt naar Werk & Inkomen. Zes maanden later starten 13 Almeerse werkzoekenden met een leer-werktraject Verzorgende, een samenwerkingsverband van W&I, ROC van Flevoland, Zorggroep Almere en UWV. “Een topproject," vindt Froukje de Jonge die de eerste lesdag bezoekt.

 

Opleiding Verzorgende

Tweeëneenhalf jaar duurt de opleiding Verzorgende IG niveau 3. De kandidaten gaan een dag per week naar school en werken twee dagen per week in een instelling van Zorggroep Almere. Ze krijgen daarvoor –na een proeftijd van 3 maanden– een dienstverband bij Zorggroep Almere. Vandaag, donderdag 25 januari, is de eerste lesdag op het ROC. De verzorgenden-in-spé –één man, de rest vrouwen– maken kennis met elkaar en wisselen ervaringen uit.  Zo’n eerste dag doe je nog niet zoveel, bovendien komt er bezoek: wethouder Froukje de Jonge, UWV-regiomanager Hannie van Loon, ROC-directievoorzitter Mark Vlasblom en zo nog wat mensen die geholpen hebben om dit traject voor elkaar te krijgen.

 

Accountmanager Gosse Heslinga van W&I bijvoorbeeld. Hij was het die, na het signaal van Froukje, in augustus samen met teamleider Joost de Wit én een stapeltje cv’s in de auto stapte en bij zorginstellingen langsging. Twee werkzoekenden kon hij direct plaatsen, en met Zorggroep Almere werd –samen met ROC en UWV– het leer-werktraject uit de grond gestampt. Door middel van speeddates selecteerden hij en z’n UWV-collega 13 geschikte kandidaten uit 50 aanmeldingen.

 

Het lijkt zo simpel...

De wethouder is lovend over de doortastende aanpak. “Het lijkt zo simpel, werkzoekenden en vacatures bij elkaar brengen,” vertelt ze de aanwezigen.  “Maar in de praktijk blijkt arbeidsmarktaansluiting een lastig onderwerp.” Ze prijst de betrokken partijen –de driehoek werkgever, opleider, gemeente/UWV– en hun bereidheid creatief te zijn en buiten de kaders te denken. Haar conclusie: kleine, praktische initiatieven als deze werken vaak beter dan grote plannen.

De bedoeling is de samenwerking voort te zetten. Heslinga is op dit moment in gesprek over een tweede groep verzorgenden die na de zomer zou kunnen starten. Ook uitbreiding naar andere beroepssectoren is een mogelijkheid. Kortom, een gebroken heup is natuurlijk een drama, zeker als je 90 bent, maar soms levert het óók iets moois op.

 

Bron: Gemeente Almere

0  reacties

Cookie-instellingen