Webwinkels zorgen voor nieuwe kansen in detailhandel Flevoland

21-12-2017 2141 keer bekeken 0 reacties

​​​​​​​In november daalde het aantal WW-uitkeringen in Flevoland ten opzichte van oktober met 0,6%. Deze daling is het grootst in de sectoren bouwnijverheid (-2,1%) en vervoer & opslag (-2,0%).  Alleen in de sector horeca was er een stijging van 9,6% aan WW-uitkeringen zichtbaar.

Ten opzichte van november vorig jaar nam het aantal WW-uitkeringen in Flevoland met 16,2% af. Het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Flevoland bedroeg in november 9.111. Dat zijn 55 (-0,6,7%) uitkeringen minder dan oktober en 1.761 (16,2%) minder dan in november vorig jaar. Nederland als geheel telde in november 336.902 WW-uitkeringen. Dat zijn landelijk 6.194 (1,8%) uitkeringen minder en 72.643 (17,7%) uitkeringen minder dan in november vorig jaar. De landelijke daling van het aantal WW-uitkeringen was het afgelopen jaar sterker dan de daling van het aantal uitkeringen in Flevoland. Dit is te verklaren doordat het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, met 4,2% in Flevoland ongunstiger is dan dat voor Nederland als geheel (3,8%).

Sterke toename aantal webwinkels

De economische hoogconjunctuur en het positief sentiment bij consumenten stimuleert ondernemers marktkansen te benutten. Hierdoor stijgt het aantal vestigingen in de detailhandel. Steeds meer mensen doen inkopen via het online-kanaal bij leveranciers in binnen- en buitenland. Hierdoor nam het aantal vestigingen van postorderbedrijven en webwinkels in de provincie Flevoland in de periode 2014 tot 2017 toe van 880 naar 1205 (+37%). Daarentegen neemt in andere delen van de detailhandel het aantal vestigingen licht af.

Kansen in webwinkels

UWV heeft de kansen op werk in webwinkels in kaart gebracht. Landelijk nam de werkgelegenheid in webwinkels tussen 2012 en 2016 met gemiddeld 16% per jaar toe. Twee van de drie vacatures bij webwinkels betreft een mbo-functie of hoger. Het belang van e-commerce blijft groeien. Deze ondernemingen bieden onder andere werkgelegenheid aan ICT’ers, inkopers, online marketeers, transport- en logistiekpersoneel en medewerkers klantenservice. Niet al het personeel dat nodig is voor een webwinkel of postorderbedrijf is op dit moment even eenvoudig te vinden. Op de regionale arbeidsmarkt zijn ICT’ers en vrachtwagenchauffeurs relatief gezien schaars. Webwinkels besteden werk in veel gevallen uit, wat leidt tot afgeleide werkgelegenheid. Zelfs de kleinste webwinkels zorgen voor afgeleide werkgelegenheid als zij bijvoorbeeld een pakketdiensten inschakelen.

In Flevoland verstrekte UWV eind november zo’n 1250 WW-uitkeringen aan mensen die werk zoeken in beroepsgroepen waaruit webwinkels en de daarmee verbonden bedrijvigheid, personeel zouden kunnen werven. Het gaat onder meer om ICT’ers (275 uitkeringen), adviseurs marketing, public relations & sales (175), vertegenwoordigers en inkopers (200), commercieel medewerkers binnendienst (175),  magazijnmedewerkers/orderpickers (175), auto- en bestelwagenchauffeurs  (180) en vrachtwagenchauffeurs (75).

0  reacties

Cookie-instellingen