Zo kan het ook: van nul naar een vast contract

19-11-2017 2583 keer bekeken 0 reacties

Soms vallen diverse puzzelstukjes op hun plaats en ontstaat er een mooi geheel: dat gebeurde dit jaar door de unieke samenwerking tussen school, WerkCorporatie en werkgever. Het unieke aan dit traject was dat het uitgangspunt nul was en het resultaat twee jonge mensen met een vast arbeidscontract.

Dit succesverhaal begon met de zoektocht van de Friese Reina Diever. Tien jaar geleden verhuisde ze naar de tulpenboerderij van Johan den Boer in Rutten. Ze bleef buitenshuis werken, o.a. als jobcoach, maar het laatste jaar was ze meer thuis en hielp mee op het bedrijf.  Ze zag mogelijkheden om vanuit haar stabiele thuissituatie met haar ervaring als jobcoach jongeren met een (dreigende) afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. “Het fijne van werken met deze mensen is om weer een vertrouwensrelatie op te kunnen gaan bouwen” verklaart Reina, “het zijn pure mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben en dat steuntje geef ik hen graag. Bovendien we houden van de reuring en de gezelligheid die ze met zich meebrengen.”

Positief verrast

Tijdens een persoonlijk gesprek adviseerde stageverdeler Jean Mathijsen van de Zonnebloemschool in Emmeloord  haar om contact op te nemen met Esther Willems van de WerkCorporatie. Die was positief verrast door haar vraag en samen hebben ze de tijd genomen om te kijken wat de mogelijkheden waren. “We zijn zorgvuldig te werk gegaan”, aldus Esther Willems.  Normaal gesproken komt er een werkgever met een vacature en een gerichte vraag, maar hier lag alles nog open, we begonnen bij nul. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op het aanbieden van stageplekken voor leerlingen uit het speciaal onderwijs die vallen onder de banenafspraak, met als doel deze te laten resulteren in een vast contract”.

'Wij gingen voor een duurzaam traject en met de duurzame plaatsing van deze twee jongens is dat nog gelukt ook!

Spannend

Nadat de WerkCorporatie de vacature had uitgezet bij diverse scholen, kwam er vorig jaar zomer van het Groenhorst College in Emmeloord een reactie. Laurens Oevering en Peter  Jan Egberts zijn, samen met Esther en hun stagebegeleider, kennis gaan maken bij Tulpenboerderij Den Boer. Voor alle partijen spannend, maar het pakte verrassend goed uit. Voor Reina als werkgever was het een prettige route, omdat zij vanuit een stageplek kon beslissen of er een vast contract aangeboden kon worden. Zij heeft een eigen aanpak: in eerste instantie werkt ze gewoon met de jongens mee op het land of aan de sorteerband en assisteert ze hen bij diverse andere klussen. Door deze laagdrempelige benadering ontstaan er spontane gesprekken die het gevoel van veiligheid en het vertrouwen bevorderen. Reina: “De jongeren krijgen hier de ruimte om zichzelf te zijn, je ziet ze groeien en zelfverzekerder worden! Doordat ik hier de hele dag rondloop, ben ik makkelijk te benaderen. Ik houd geen spreekuur, ze kunnen me aanspreken wanneer ze maar willen en zo bouw je op een natuurlijke manier een vertrouwensband op. Als ik zie dat ze op hun tenen lopen, neem ik ze even apart voor een gesprekje en dan lossen we het samen op. Ik ben wel realistisch, als het niet gaat: niet forceren. Als er geen klik is dan gaat het niet, maar het heeft wel tijd nodig. Ik merkte op een gegeven moment dat het voor een van de jongens te snel ging, hij raakte oververmoeid. Na overleg met zijn begeleider vanuit de thuissituatie hebben we zijn contract tijdelijk aangepast. Hij ging minder uren per week werken en voor de andere uren werd hij ziek gemeld. Dat was in een drukke tijd, dus best lastig, want je creëert een uitzonderingspositie en dat wil eigenlijk niemand. Maar het heeft goed uitgepakt en hij draait nu weer volop mee. Het hele proces is constant in beweging, het blijft een groeiproces van aanpassen en bijstellen. Geen van beide jongens had ooit gedacht dat ze dit werk zouden kunnen doen, ze kwamen hier met een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Zo mooi om te zien hoe zij, maar ook wij in dit proces gegroeid zijn”!

Duurzame plaatsing

Dankzij deze aanpak en het regelmatige overleg met de WerkCorporatie en het Groenhorst College, hebben Laurens en Peter Jan nu een vast contract voor een jaar.  “Dat was van meet af aan onze doelstelling”, beamen Reina en Esther, “wij gingen voor een duurzaam traject en met de duurzame plaatsing van deze twee jongens is dat nog gelukt ook! Het is mooi om vanaf punt nul iemand mee te kunnen nemen op een route en samen de weg te ontdekken. Maar ook mooi om in deze driehoek van school/WerkCorporatie/werkgever vanuit een stagetraject tot een duurzaam contract te komen. Het begon als een experiment en al blijkt het in de praktijk toch altijd weer anders te gaan dan in de op papier gestelde protocollen, we hebben ons doel bereikt. En wat ons betreft krijgt dit unieke voorbeeld navolging”!

Foto: Peter Jan (l) en Laurens (r) volledig op hun plek tussen de tulpenbollen.

 

 

 

 

 

 

0  reacties

Cookie-instellingen