‘Nieuwe kabinet moet af van telkens wisselende regelingen en consistenter beleid voeren’

21-09-2017 4821 keer bekeken 0 reacties

Bij de uitvoering van de banenafspraak, om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen, worden werkgevers geconfronteerd met telkens wisselende regelingen en instrumenten.

Dat is een belangrijke constatering die werd gedaan tijdens het symposium ‘Op weg naar Inclusief Werkgeverschap’. Het symposium voor Flevolandse werkgevers werd op 19 september gehouden tijdens het Flevoland Werkt! Regionale Banenevent 2017.

 

Onder leiding van presentator/dagvoorzitter Gert-Jan Jansen en na presentaties door de Flevolandse ondernemers Meine Breemhaar (MAC3PARK/KMM-groep), Hajé de Jager (Hajé Hotels en Restaurants) en Ellen van Poorten (Floriade), werd er gediscussieerd over de valkuilen, de mogelijkheden en kansen van inclusief werkgeverschap.

 

Kansen bieden aan iedereen

Bij inclusief werkgeverschap wordt aan iedereen kansen geboden voor een baan, ook aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Lelystadse wethouder John van den Heuvel vatte het in zijn openingswoord treffend samen: “Werkgevers zijn ook mensen. Zij leven in de samenleving en willen diversiteit ook in hun bedrijf.” Inclusieve werkgevers hebben bovendien een voorsprong op niet-inclusieve werkgevers. In een krapper wordende arbeidsmarkt vormen mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen een welkome aanvulling.

 

 

Oproep aan nieuwe Kabinet

Er was ook kritische noot. Vooral over de wijze waarop de rijksoverheid werkgevers faciliteert om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via de Banenafspraak aan het werk te krijgen. In het kader van de Banenafspraak hebben werkgevers en het kabinet afgesproken dat er in 2026 125.000 extra banen zijn gecreëerd: 100.000 in de markt en 25.000 bij de overheid. De doelstellingen worden door werkgevers gehaald, maar het gaat niet vanzelf. De bureaucratie en telkens wisselende regelingen spelen werkgevers dikwijls parten, ook zijn er regionale verschillen in de uitvoering. De conclusie aan het eind van het symposium was dan ook dat er veel meer bereikt kan worden en meer werkgevers de stap naar inclusiviteit zullen maken als er heldere regels en regelingen zijn. De Flevolandse werkgevers deden een beroep op het nieuwe Kabinet om op dit punt een consistenter beleid te gaan voeren.

  

0  reacties

Cookie-instellingen