Stichting RataPlan heeft negentien kringloopwinkels in Noord- en Zuid-Holland en opende in januari 2017 de deuren in gemeente Almere - op de foto hijst RWF-voorzitter Froukje de Jonge (2e van links) de vlag tijdens de officiële opening op 30 mei. Ongeacht de locatie heeft RataPlan als primaire missie: sociaal ondernemen waarbij het creëren van kansen voor mens en milieu voorop staat. Inmiddels biedt de stichting, zonder winstoogmerk, betaald werk aan ruim 550 mensen. Tevens werd er in 2016 ruim 7 miljoen kilo goederen ingebracht waarvan 83% is hergebruikt. Om de missie verder gestalte te geven streeft RataPlan ernaar de stichting jaarlijks met twintig procent te laten groeien.
RataPlan heeft als doelstellingen het bieden van betaald werk of werkervaringsplek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het reduceren van CO2 uitstoot door product- en materiaal hergebruik te bevorderen. Op dat punt zijn er veel raakvlakken met gemeente Almere. Gemeente Almere is duurzaam en wil in 2020 een stad zijn zonder afval. Tevens zet zij zich in voor de participatiemaatschappij. Op beide fronten kan kringloopwinkel RataPlan een interessante bijdrage leveren.
Vrijwilligers bij RataPlan. Halen en brengen van goederen
Participatiewet
Van alle werknemers bij RataPlan behoort grofweg 70 procent tot de doelgroep van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door de Participatiewet is RataPlan niet meer alleen afhankelijk van werkvoorzieningen maar is de doelgroep veel breder geworden. Op dit moment heeft RataPlan Almere circa 30 mensen werken, waarvan 10 mensen via de gemeente. Met dank aan het werkgeversservicepunt (gemeente en UWV) werken er nu ook mensen met een Wajong- of WIA-uitkering. Tot slot biedt RataPlan ook ruimte aan vrijwilligers, stagiaires of werkervaringsplekken.