Van der Gaag bezorgd over bureaucratie

24-06-2017 664 keer bekeken 0 reacties

De doelstellingen van de Banenafspraak zijn tot dusver gehaald, ruimschoots zelfs. Maar Aart van der Gaag, boegbeeld voor bedrijven die mensen met een arbeidsbeperking een kans geven, sprak in Emmeloord tijdens een bijeenkomst met Buitengewone Werkgevers ook zijn bezorgdheid uit over de bureaucratie

Zo’n twintig werkgevers en dienstverleners waren op 21 juni te gast bij Martho Flexwerk in Emmeloord waar Werk Corporatie speciaal voor Buitengewone Ondernemers uit de Noordoostpolder een bijeenkomst organiseerde. Sprekers waren Wim Davidse, oud-directielid van Vedior en Aart van der Gaag, commissaris 100.000 banen VNO/MKB/LTO.

Davidse analyseerde de Flevolandse arbeidsmarkt aan de hand VAN recente onderzoeken. Het blijkt dat de arbeidsmarkt de komende jaren vooral kansen biedt voor mensen met een technische opleiding op zowel mbo- en hbo-niveau. De vraag overstijgt het aanbod. Dat is overigens een landelijke trend. In de zorg, de bouw, het onderwijs, de ICT en de techniek: de krapte tekent zich snel af.

Van der Gaag hield een pleidooi tegen de bureaucratie, die de uitvoering van de Banenafspraak in de weg kan zitten. Hoewel dat in Flevoland niet zo’n groot probleem is, brak hij met name een lans voor werkgevers die landelijk opereren: “Is het nou echt nodig dat we voor de 388 gemeenten in ons land 388 verschillende regelgevingen moeten hebben? Er zijn 35 verschillende arbeidsregio’s gevormd en dat betekent dat er overal andere regels gelden. Landelijk opererende bedrijven kunnen daardoor eigenlijk geen landelijke afspraken meer maken.“ Van der Gaag toonde zich verheugd met de 15.600 banen die er in het eerste jaar van de Banenafspraak zijn gecreëerd, terwijl het minimum 6000 was. Maar hij waarschuwde wel dat door de strenge regels en bureaucratie dergelijke resultaten in de toekomst niet meer zo makkelijk te realiseren zullen zijn.

Van der Gaag ziet ook in Flevoland mogelijkheden voor de uitzendbranche bij het verder realiseren van de Banenafspraak. Hij noemde de ambitie van de uitzendbranche om landelijk 30.000 banen van de totale doelstelling te realiseren. De uitzendbranche kan actief het gesprek aangaan over de Banenafspraak, zij hebben dikwijls hun regionale netwerk goed op orde en kunnen zo nodig het matchen en coachen op zich nemen. Van der Gaag ziet graag dat uitzendorganisaties daarop nóg sterker inzetten.

0  reacties

Cookie-instellingen