Almeerse Ineke van Os winnaar Kunstcongres met perspectief regio Midden

28-03-2017 2172 keer bekeken 0 reacties

Ineke van Os (58, Almere) is één van de winnaars van het Kunstcongres met perspectief regio Midden. Zij kreeg de prijs op maandag 27 maart uitgereikt in Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) in Almere, waar het regionale congres heeft plaatsgevonden.

Het Kunstcongres met perspectief is dé plek voor creatieven met een arbeidsbeperking die beeldende kunst maken. Tussen januari en april organiseren UWV en gemeenten vijf regionale congresdagen. Maandag 27 maart 2017 heeft Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) in Almere de deelnemers uit Utrecht, Noord-Holland en Flevoland verwelkomd.

Het congres is er voor kunstzinnigen met een Wajong-, WIA- of WAO-uitkering en uitkeringsgerechtigden die vallen onder de (gemeentelijke) doelgroep van de banenafspraak. Naast UWV en gemeenten zijn ook kunst- en cultuur(onderwijs)instellingen en kunstprofessionals in de regio betrokken. Met het congres willen de partijen andere bedrijven en organisaties inspireren om mensen met een arbeidsbeperking een weg naar werk te bieden.

Kunstbuddy 
De dag staat in het teken van participatie, talentontwikkeling en expositie. Tijdens het evenement worden de deelnemers in groepen begeleid door een kunstbuddy, een professional in beeldende kunst. In de middag exposeren de deelnemers hun werk en kiest een kunstcommissie een aantal werken die gezamenlijk een reizende expositie zullen vormen in de regio. Froukje de Jonge, wethouder Werk en Inkomen gemeente Almere, heeft de dag officieel geopend. ‘Almere maakt zich er sterk voor dat mensen met een beperking hun talent en capaciteiten kunnen ontwikkelen en inzetten. Dit congres sluit daar mooi op aan’. 

Jeroen van de Wiel, directeur KAF, opende met veel plezier de expositie, ‘Kunst maakt mensen gelukkig’. Marleen Hartjes, projectleider Inclusie van het Van Abbemuseum heeft een inspirerend verhaal gedeeld over de meerwaarde van inclusie: van beperking naar verrijking en verdieping.

Exposeren 
De kunstcommissie beoordeelde 45 werken van creatieven uit de regio, ‘Iedere kunstenaar heeft zijn eigen handtekening laten zien’. Zij was onder de indruk van het borduurwerk ‘Drie op een rij’ van Ineke van Os. ‘Eigentijdse techniek voor een ornament. De kunstcommissie was unaniem in de keus voor dit werk. Bijzondere techniek. Het is stoer en fragiel tegelijk. Mooi kleurgebruik en een interessant portfolio’. De werken ‘Misselijk’ van Joachim Plas en ‘Circles of life’ van Alice Kerckhaert werden ook door de kunstcommissie uitgekozen tot winnaar. Het publiek koos Margareth de Oliveira Lima tot publiekswinnaar.

Duwtje in de rug 
UWV-bestuurslid Fred Paling was zeven jaar geleden initiatiefnemer van het Kunstcongres met perspectief. Paling: ‘Het is bedoeld als duwtje in de rug voor de deelnemers en zorgt voor motivatie, inspiratie en geloof in eigen kunnen. Ik ben blij met de samenwerking in de regio met gemeenten, want we hebben hetzelfde doel: zoveel mogelijk mensen laten participeren die waar mogelijk werken naar financiële onafhankelijkheid.’

Meer informatie over het Kunstcongres met perspectief, het verslag van de dag, de foto impressie en het rapport kunstcommissie is te vinden via https://perspectief.uwv.nl/kunstcongres.

Foto: Op de groepsfoto staan de vier winnaars: Margareth de Oliveira Lima (publiekswinnaar, Amsterdam); Sven Romkes (dagvoorzitter); Mandy Molina (UWV); Ineke van Os (winnaar, Almere); Joachim Plas (winnaar, Amsterdam); Berit van Dobbenburgh (jurylid); Liesbeth Water (jurylid); Elvira van Eijl (jurylid); Alice Kerckhaert (winnaar, Wieringerwerf). Fotograaf: Erik Kottier

 

Cookie-instellingen