Harrie’s en Werkmaten helpen arbeidsbeperkten op de werkvloer

15-12-2016 2868 keer bekeken 0 reacties

Flevoland Werkt! zet zich in voor een inclusieve arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt waarin mensen met en zonder arbeidsbeperking structureel en duurzaam samenwerken. In Flevoland zijn met dat doel voor ogen al 343 extra banen gecreëerd.

Om de kans op een structurele en duurzame samenwerking te vergroten is de juiste begeleiding heel belangrijk. Daarom bieden FNV en CNV specifieke trainingen aan: ‘De Werkmaat (FNV) en de Harrie (CNV). Met deze aanpak dragen zij bij aan de juiste begeleiding en voldoende draagvlak op de werkvloer.

FNV en CNV zijn de twee grootste vakbonden van Nederland. In Flevoland Werkt! werken ze mee aan de ambitie om vóór 2018 644 extra banen te realiseren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

De Werkmaat

In het voorjaar van 2016 is FNV, samen met SCBM, gestart met ‘De Werkmaat’. De Werkmaat is een betrokken medewerker die fungeert als maatje of buddy van de arbeidsbeperkte collega. Hij of zij zorgt ervoor dat de geplaatste zich thuis voelt op de werkplek, de afdeling en in het bedrijf. De Werkmaat zit letterlijk en figuurlijk niet ver van de arbeidsbeperkte collega en houdt de menselijke kant in het oog. Dankzij een training weet de Werkmaat wat belangrijk is in de begeleiding en herkent de valkuilen.

De Harrie

Wanneer een werknemer met een arbeidsbeperking goed wordt ondersteund door een naaste collega, wordt de kans voor succesvol participeren op de werkvloer aanzienlijk verhoogd. Om deze reden hebben CNV Jongeren en Vilans ‘Harrie’ in het leven geroepen. Harrie is de personificatie van de ideale collega-werknemer van iemand met een arbeidsbeperking die de directe begeleiding biedt. Harrie staat voor Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk.

Het begeleiden en ondersteunen van een collega-werknemer met een arbeidsbeperking op de werkvloer heeft vaak een relatie met de dagelijkse werkzaamheden. Harrie doet bijvoorbeeld hetzelfde werk, of werkt op dezelfde afdeling. Harrie heeft en krijgt tijd om een collega-werknemer te begeleiden. Het voordeel hiervan is dat hij of zij altijd in de buurt en een direct aanspreekpunt is.

Kosten

Natuurlijk vraagt deze aanpak om een investering van een organisatie. Een investering die z’n tijd/geld dubbel en dwars waard is als duidelijk wordt welke impact het heeft op de duurzaamheid van de samenwerking.

Voor zowel De Werkmaat als De Harrie geldt dat een training en de begeleiding om een tijdsinvestering vragen van zowel leidinggevende als de collega-werknemer die getraind wordt. Andere kosten zijn er voor De Werkmaat niet aan verbonden.

Deelname aan een tweedaagse Harrie training kost € 450,- per deelnemer. Ook een incompany training is mogelijk. De kosten zijn dan € 3.000,- voor maximaal twaalf personen. Tijdens de training worden deelnemers opgeleid tot de ideale collega-werknemer. Ze krijgen informatie, theorieën, praktijkvoorbeelden en tools om hen te helpen bij de begeleiding. Het is ook mogelijk om een zogenaamde ‘Expeditie Harrie’ te organiseren: een interne creatieve sessie waarin CNV Jongeren samen met het team op zoek gaat naar Harrie. Deze sessie duurt twee uur en kost € 270,-.

Meer weten?

Wilt u als werkgever in Flevoland ook bijdragen aan een structurele en duurzame samenwerking met uw collega met een arbeidsbeperking? Of overweegt u een baan te creëren voor een werkzoekende met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Als u meer wilt weten over De Werkmaat van FNV, neem dan contact op met Andries de Vries via andries.devries@fnv.nl. Voor meer informatie over De Harrie kunt u terecht op de speciale website www.ikbenharrie.nl.

0  reacties

Cookie-instellingen