Daarom organiseerde het bestuur van Flevoland Werkt! eind november een werklunch voor het primair onderwijs in Flevoland.
Hoe kunnen we het aantal nieuwe banen in het basisonderwijs vergroten? Welke knelpunten ervaart het primair onderwijs bij het creëren van nieuwe banen? En welke succesverhalen kunnen een voorbeeld zijn voor anderen? Froukje de Jonge en Onno Vermooten, bestuursleden van Flevoland Werkt!, kregen tijdens het gesprek niet alleen antwoorden op deze vragen maar ze kregen ook huiswerk mee.
Naadloze overgang
PrO Almere, een school voor praktijkonderwijs in Almere, was gastheer van de bijeenkomst en leerlingen verzorgden de lunch. Een logische keuze want juist deze leerlingen zijn de doelgroep voor de nieuwe banenafspraak banen. PrO Almere heeft daarom ook belang bij voldoende banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bertien Hoek, directeur van PrO Almere: “Het mooiste zou zijn als deze leerlingen naadloos kunnen doorstromen vanuit het onderwijs naar een werkgever. Lukt dat niet dan komen deze jongeren al gauw thuis te zitten. En dan zijn wij én zij in een mum van tijd zes jaar investering kwijt.”
De Almeerse Scholen Groep (ASG) is het onderwijsbestuur van 42 basisscholen en 8 scholen in het voortgezet onderwijs in Almere, waaronder PrO Almere. ASG neemt leerlingen van PrO Almere aan nadat zij hun opleiding hebben afgerond. En zo dragen PrO Almere en ASG actief bij aan de naadloze overgang die voor deze leerlingen zo waardevol is. PrO Almere blijft de oud-leerlingen begeleiden maar ondersteunt ook de leidinggevenden die werknemers uit deze doelgroep gaan aansturen.
Samenwerking met UWV
Een ander voorbeeld komt van Stichting Codenz. (Lees ook ‘Mensen met arbeidsbeperking zeer waardevol voor het onderwijs’.) Deze stichting is het bestuur over negen basisscholen in Dronten en Zeewolde en heeft al jaren werknemers uit het doelgroepenregister in dienst. Inmiddels vormen Stichting Codenz, UWV en het gemeentelijke werkgeversservicepunt een werkgroep die zich inzet om in 2017 nog meer nieuwe banen te creëren op onze scholen.” Marianne Witteveen, HRM-adviseur bij Codenz, licht de aanpak toe. “Twee mensen van het UWV hebben een hele dag meegelopen op een van onze scholen en ze hebben met leerkrachten, interne begeleiders, remedial teachers en de directie gesproken. Al die gesprekken leverde een overzicht op van taken uit al onze functies die uit te voeren zijn door mensen met een arbeidshandicap.”
Codenz is erg enthousiast over de aanpak van en samenwerking met het UWV. En ook Jeroen Wezenberg, bestuurssecretaris van SKO Flevoland & Veluwe, en Rob Bruijnes, directeur bedrijfsvoering van Prisma, zien meerwaarde in een intensieve samenwerking met het UWV en gemeentelijke werkgeversservicepunten voor het creëren van nieuwe banen. “Maar”, stelt Wezenberg, “wij hebben achtentwintig scholen van Almere tot Zwolle, het op elkaar afstemmen van de verschillende regelingen per gemeente is voor ons dan wel belangrijk.”
Ontzorgen
Werkgevers die hun nek willen uitsteken moeten maximaal ontzorgd worden, aldus Froukje de Jonge, voorzitter van Flevoland Werkt! “Het gaat niet vanzelf, we vragen van werkgevers extra inzet. Maar wij moeten er voor zorgen dat we de werkgevers zoveel mogelijk te helpen, bijvoorbeeld door ze een duidelijke set van instrumenten en regelingen te bieden.”
Vliegwiel
Bestuursleden De Jonge en Vermooten hebben antwoord gekregen op de vragen die voorlagen. En zelfs nog meer. Vermooten: “Wij nemen uit dit prettige en constructieve gesprek al tien aandachtspunten mee waar wij als bestuur van Flevoland Werkt! mee aan de slag kunnen en moeten. Er zijn zeker goede voorbeelden te vinden, maar het vliegwiel moet verder op gang worden gebracht. Zodat ook de sector onderwijs en overheid in Flevoland voor voldoende nieuwe banen zorgt.”