Eerste Floriadebanen: directiesecretaresse, huismeester en inkoper

02-11-2016 1773 keer bekeken 0 reacties

Voor Marilyn Struwe (57) , Peter Bakker (45) en Angelique van der Velden (48) is het zover. Zij hebben dankzij de Floriade een baan gevonden als respectievelijk directiesecretaresse, huismeester en inkoper.

In eerste instantie voor een jaar, met een optie voor verlenging. De plaatsing van Marilyn, Peter en Angelique is de start van de strategie waarbij Almere de Floriade benut om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag te helpen. Het plan ‘Mensen floreren: op de energie van de stad maken we de Floriade’ beschrijft op hoofdlijnen de aanpak om voor, tijdens en na de Floriade kansen te creëren voor minimaal tweehonderd uitkeringsgerechtigden van de gemeente Almere.

Om rekening met de wensen van werkgevers te houden is er vooroverleg geweest met ondernemers en maatschappelijke partners. Hierdoor is het mogelijk dat zij geholpen worden bij het invullen van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om ook werk te bieden aan mensen met een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt zoals bijvoorbeeld jongeren, 45-plussers en mensen met een fysieke of mentale beperking. Marilyn en Peter zijn in dienst van de Floriade BV die daarmee meteen zelf het goede voorbeeld geeft. Angelique werkt bij Dura Vermeer dat in opdracht van Rijkswaterstaat werkt aan de verdubbeling van de A6.

Voor wethouder Froukje de Jonge, Participatie, Werk en Inkomen is het duidelijk: “De Floriade beschouw ik voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zonder meer als een buitenkans. Wat we met dit voorstel doen, is om alle krachten; werkgevers, overheid en De Floriade BV te bundelen om mensen een kans op werk te bieden. Doordat we daar nu op tijd over nadenken bereiken we zoveel mogelijk mensen. Het gaat er wat De Jonge om dat het niet alleen “even” werk bieden is, maar om te zorgen dat de mensen dankzij training, opleiding en werkervaring duurzaam aan het werk komen: “Want wij willen dat zij dankzij de kans die de Floriade hen biedt economische zelfstandigheid bereiken met een baan.”    
 

Kansengenerator

Zowel in de voorbereidingsfase (de ‘making of’) als tijdens en na het evenement komen er allerlei activiteiten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (blijvend) aan het werk te helpen. Bijvoorbeeld in functies gericht op de aanleg van wegen en terreinen, groenvoorziening, beveiliging, horeca of schoonmaak. Ellen van Poorten (de Flevolandse Zakenvrouw van 2015) legt als programmamanager momenteel de laatste hand aan een tot in detail uitgewerkte businesscase die volgend jaar direct na besluitvorming in de gemeenteraad in uitvoering kan gaan. “De Floriade biedt veel kansen aan mensen die graag een bijdrage willen leveren. Bij het selecteren van mensen kijken we bewust zoveel mogelijk naar motivatie en affiniteit en veel minder naar (recente) werkervaring. Dat kan ook, want wij gaan juist investeren in opleidingen en trainingen om mensen klaar te stomen voor hun nieuwe baan”, aldus Van Poorten.

In 2017 zullen de eerste selectie bijeenkomsten plaatsvinden voor mensen die gaan werken aan het bouwrijp maken van de grond. Voor algemene informatie over de voortgang van de Floriade, de terreininrichting en het bomenplan vindt deze maand op 29 november de informatieavond -Op Weg naar de Floriade- plaats.

0  reacties

Cookie-instellingen