Door de draaideur van het gemeentehuis in Dronten komt een oudere vrouw binnenlopen. Ze is wat moeilijk ter been en kijkt zoekend rond. Folker weet genoeg. Hij staat op vanuit zijn bureaustoel, sluit in een handbeweging de bovenste knoop van zijn colbert en stapt in rustige tred met een glimlach op haar af. “Welkom mevrouw, kan ik u ergens mee helpen?” Geduldig wacht hij haar antwoord af daarna drukt hij een aantal keer op een touchscreen voor de balie. Er verschijnt een bon die ervoor zorgt dat ze straks door de juiste medewerker wordt geholpen. Op de weg terug naar zijn bureau schuift hij nog terloops een stoel van de bezoekerstafel aan.
Positieve wending
Het leven van Folker heeft in korte tijd een enorme positieve wending gekregen. Een jaar geleden was hij nog dolende. Hij heeft een lichte vorm van autisme en valt daarmee binnen de doelgroep van de banenafspraak. “Ik heb hiervoor ook wel wat banen gehad, maar dat was vooral productiewerk. Dat gaf niet de uitdaging die ik zocht.” Daarna begon een moeilijke zoektocht naar een baan die wel bij hem past.
Geen gemakkelijke periode, blikt Folker terug. “Ook toen liep ik hier vaak rond in het gemeentehuis. Er is alleen een groot verschil: destijds was ik klant en nu werknemer. Thuis zitten is voor mij nooit een optie geweest. Daar word ik niet gelukkig van. Ik heb er dan ook alles aan gedaan om die geschikte baan te vinden. Gesprekken voeren, je gezicht laten zien, motivatie tonen.” Toen de gemeente Dronten drie maanden geleden de baan van gasteer creëerde om zo mede een bijdrage te leveren aan de banenafspraak, sprak het voor zich dat Folker een belangrijke gegadigde was om die functie te vervullen.
Uitdaging
Folker: “Toen ik wist dat deze functie er zou komen heb ik meteen gesolliciteerd. De uitdaging die ik in mijn vorige banen mistte was hier duidelijk wel aanwezig. Op een bezoeker afstappen en hem te woord staan was voor mij in het begin best spannend.” Nu de positieve berichten over zijn functioneren van alle kanten binnenstromen vervult het hem des te meer met trots.
Folker: “Ik ben door deze baan een veel gelukkiger mens geworden. Dat hoor ik ook van anderen. Ik werk een keer in het jaar als vrijwilliger voor festival Lowlands. De medevrijwilligers die ik dus ook maar een keer in het jaar zie, herkenden mij afgelopen zomer bijna niet meer terug.”
Klaas Jan de Hoop, manager afdeling publiekszaken bij gemeente Dronten is zeer te spreken over zijn nieuwe medewerker. “Toen we het sollicitatiegesprek met Folker hadden, maakte hij meteen een goede indruk. Je vraagt je bijna af waarom zo’n slimme jongen niet in aanmerking komt voor een reguliere baan.”
Eigen ritme
De Hoop: “Het zijn bepaalde situaties waar Folker net even anders mee omgaat dan de reguliere werknemer. Drukke of stressvolle situaties kunnen voor hem soms lastig zijn. Als je daar rekening mee houdt is daar prima mee te leven. Zo werkt hij halve dagen. Verder bepaalt hij zijn eigen ritme. Als het hem even te druk wordt kan hij zich even terugtrekken in een werkkamer.”
Bij de gemeente is het vertrouwen in Folker inmiddels dusdanig gegroeid dat zijn takenpakket binnenkort wordt uitgebreid. De Hoop: “Als gemeente leveren wij veel diensten al digitaal. Folker gaat onze bezoekers straks desgewenst instructies geven over onze digitale dienstverlening. Dat scheelt in het vervolg weer extra tijd voor het bezoek aan het gemeentehuis. Voor burgers die toch behoefte hebben aan persoonlijk contact blijft hij het aanspreekpunt.”
De functie past volgens De Hoop bij de filosofie van de gemeente Dronten. “Digitaal waar het kan, persoonlijk waar gewenst.” Daarnaast past het creëren van deze baan natuurlijk bij onze ambitie om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. We beseffen als gemeente dat we op dit vlak een voorbeeldfunctie hebben te vervullen. Waar mogelijk kijken we of we deze doelgroep in kunnen zetten. Zo wordt ons restaurant bijvoorbeeld al gerund door Impact [sociale werkvoorziening, red.]” Onze doelstelling is om binnen de gemeente voor 2018 vier arbeidsplaatsen te creëren voor mensen met een indicatie. Op de afdeling communicatie en ruimtelijke realisatie en beheer worden er op dit moment ook garantiebanen ingevuld. Eind 2017 wordt het geëvalueerd en bekeken of in 2018 en daarna meer banen voor deze doelgroep mogelijk zijn.”
Foto: Gemeente Dronten/Fotostudio Wierd