Dankzij Sea Fresh en WerkCorporatie is Darnel weer op de rit

09-09-2016 9428 keer bekeken 0 reacties

In het begin twijfelde hij nog even. Het zou er vast stinken. Dát viel alleszins mee, en dus besloot Darnel Fakkeldij iedere dag op en neer te gaan. Van zijn huis in Emmeloord naar zijn nieuwe baan bij het visbedrijf Sea Fresh op Urk.

Darnel werkt bij Sea Fresh in de productie. Het is een van de vele banen in de regio die meetelt in het kader van de banenafspraak.

Zijn baas en tevens commercieel directeur Sjoerd Ras is dik tevreden. “Hij heeft naast zijn direct leidinggevende ook iemand op de werkvloer die hem coacht, maar zijn werk doet hij hartstikke goed. Ik heb uitzendkrachten gehad die het slechter deden. Inmiddels heb ik bij de bemiddelende instelling WerkCorporatie aangegeven dat we zeker openstaan voor een tweede werknemer vanuit de banenafspraak.”

De banenafspraak is gemaakt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan geholpen worden. In Flevoland zijn inmiddels 259 mensen geplaatst. De doelstelling is het plaatsen van 400 personen eind 2016.

Tonijn uit Sri Lanka
Sea Fresh levert onder meer vis aan binnen- en buitenlandse supermarkten – “Twee vrachtwagens per dag”, zegt Sjoerd met gepaste trots. Een ander leuk feitje: 50% van de vis in Nederlandse sushirestaurants komt uiteindelijk bij Sea Fresh vandaan. Zo kan het goed zijn dat je rauwe tonijn eet, afkomstig uit de tonijnfabriek van Sea Fresh op dat andere eiland: Sri Lanka.

Leuke collega's, aardige baas
Darnel doet het ontdooiwerk: bevroren vis gaat in een speciale cel, zodat het snel ontdooit. Daarnaast wast hij de dozen waar de verse vis in heeft gezeten met een soort gigantische vaatwasser. “Ik kwam niet aan een baan, want ik heb geen opleiding afgemaakt. Daarnaast zit ik met mijn problematiek (autisme red.) waardoor het niet gemakkelijk is passend werk te vinden. Hier heb ik leuke collega’s en een aardige baas en het werk gaat hartstikke goed. Wat dat betreft is een diploma ook maar een papiertje.”

Sjoerd bevestigt dat. “Voor veel werk dat hier verzet wordt, heb je in principe geen opleiding nodig.” Dat wil overigens niet zeggen dat het familiebedrijf mensen zo weinig mogelijk betaalt, zoals soms gebeurt: “Sommige bedrijven betalen het minimumloon, maar daar zitten wij ruim boven.”

Weer op de rit zetten
Sea Fresh heeft Darnel niet alleen maar een baan gegeven. Sjoerd: “Darnel had maar heel weinig: een barrel van een fiets, twee setjes kleding en dat was het eigenlijk wel. Je trekt je dan toch het lot aan van die jongen, je bouwt een band op. Daarop zijn we met hem Urk in gegaan, hebben wat kleren voor hem gekocht, een nieuwe fiets en wat huishoudelijke spullen. Zo zet je iemand toch weer op de rit.”

Voor Darnel heeft het ook niet altijd meegezeten. Naast zijn autistische beperking, is er binnen zijn privéleven is ook genoeg gebeurd. Nu woont hij weliswaar op zichzelf, maar ook dat is niet altijd even makkelijk. Dankzij de baan bij Sea Fresh heeft hij weer perspectief. Niet alleen op financieel, maar ook op sociaal gebied.

“Darnel is vanaf dag 1 door het team opgenomen als één van ons. We houden regelmatig een naborrel op vrijdag en met het mooie weer steken we nog weleens de barbecue aan. De sfeer bevalt hem op die momenten zo goed dat hij vraagt om over te werken of vanaf 15 uur blijft wachten. Totdat om 19 uur de barbecue aangaat. Dat wil volgens mij wel wat zeggen”, besluit Sjoerd. 

Werkgevers uit de Noordoostpolder of op Urk, die ook iemand een kans willen bieden, kunnen voor advies op maat terecht bij de WerkCorporatie!

0  reacties

Cookie-instellingen