Froukje de Jonge: “Werk is een zeer effectief medicijn”

22-06-2016 5372 keer bekeken {0} reacties

Ze hebben een prominente plek op de werkkamer van Froukje de Jonge wethouder van Almere en voorzitter van Regionaal Werkbedrijf Flevoland. Twee foto’s van mensen met een arbeidsbeperking die succesvol zijn geplaatst. Het bewijs van de kracht van werk.

Want wat Peter kwam van ver. Drie jaar geleden nog een apathisch en blowend bestaan. En kijk hem nu: vrolijk staat hij elke morgen op trekt zijn bedrijfskleding aan gaat fluitend naar een Almeerse supermarkt. Zelfs in zijn vrije tijd gaat hij nog regelmatig langs om te kijken of alles goed gaat. “Werk is een zeer effectief medicijn”. Een mooie beeldspraak voor iemand die 15 jaar lang in het Flevoziekenhuis heeft gewerkt.

Naast de winst op sociaal gebied mag er volgens De Jonge wel wat meer aandacht komen voor de maatschappelijke businesscase voor het aan werk helpen van mensen met een arbeidsbeperking. Hoeveel kunnen we besparen op uitkeringen en zorg als we deze kwetsbare groep mensen aan het werk kunnen helpen? Daar is volgens de wethouder nauwelijks onderzoek naar gedaan.


Koploper

De Almeerse wethouder probeert zelf in ieder geval het goede voorbeeld te geven. Ze is er medeverantwoordelijk voor dat 28 mensen binnen de gemeente een beschutte werkplek hebben. Daarmee is Almere koploper in Nederland.

De mensen met een beschutte werkplek vallen niet binnen de Banenafspraak. Zij hebben meer begeleiding en aanpassing van hun werkplek nodig dan van een reguliere werkgever is te verwachten. De gemeente is daarvoor verantwoordelijk.

Toch kan de succesvolle aanpak van de gemeente Almere in grote lijnen als inspiratie dienen voor werkgevers die overwegen om mensen uit het doelgroepregister in dienst te nemen. Hoe vergroot je de kans op een succesvolle plaatsing? De Jonge heeft in haar portefeuille naast onder meer participatie, werk en inkomen en arbeidsmarktbeleid ook HRM. En kan zodoende die vraag prima beantwoorden.

Niet in doelgroepen denken is het eerste advies van de wethouder. “Dus niet op zoek gaan naar een functie voor die alleenstaande moeder. Er zijn eigenlijk maar drie vragen die je als werkgever moet stellen: Kán, mág en/of wíl iemand werken."

Kennis en ervaring van een kandidaat zijn leuk, maar motivatie: daar draait het in eerste instantie om. "Betrek de kandidaat bij de selectie. Laat hem zelf kiezen bij welke werkgever hij aan de slag wil. Almere biedt op dit moment al keuze uit 23 verschillende werkgevers.

De Jonge’s gouden tip is ook meteen het meest simpele advies: “Gewoon beginnen en er helemaal voor gaan!”

Cookie-instellingen