De jobcoach: begeleiden als core business

01-06-2016 2174 keer bekeken 0 reacties

Samen met drie andere collega’s begeleidt Annemieke Kole bij de gemeente Almere werknemers die binnen de banenafspraak vallen. Als titel draagt zij ‘jobcoach’, alhoewel dat niet helemaal de lading dekt. “Het gaat om het optimaliseren van de relatie tussen de werknemer en de werkgever”, zo stelt ze.

Alweer 15 maanden is Annemieke bezig voor de gemeente Almere. Daarvoor zat ze in een soortgelijke functie bij de gemeente ’s-Hertogenbosch, maar met de banenafspraak zag ze haar kans schoon om in Almere een nieuwe uitdaging aan te pakken.

Wat doe je als jobcoach?

“De rol van de jobcoach is in Almere het meest uitgebreid van Flevoland. We doen niet alleen de begeleiding van de werknemer, maar ook account- en relatiemanagement. Daarnaast zijn we loonwaardespecialist, wat zoveel wil zeggen dat de jobcoach ook de loonwaarde van een kandidaat bepaalt. Het mooie is dat je zo heel goed het overzicht houdt. Er ontstaan sneller hiaten wanneer iedereen verantwoordelijk is over zijn eigen stukje.”

Hoe ziet de begeleiding eruit?

“Bij begeleiding in de context van de banenafspraak is snel de link gelegd naar de werkzoekende. Die heeft immers de ‘beperking’. Realiseer je echter wel dat ook de werkgever meegenomen moet worden. Niet altijd aan de hand, maar toch is het in dienst nemen van iemand met een indicatie banenafspraak vaak nieuw voor ze. De ervaring leert dat dit cruciaal is om een traject te laten slagen. Denk maar eens aan te laat komen. Een werkgever moet dan niet meteen boos worden, maar realiseren dat de werknemer dit moet leren.”

Te laat komen, begeleiding. Wat zijn de voordelen voor de werkgever?

“Allereerst help je mensen die graag willen werken aan een baan. De begeleiding die we werkgevers bieden komt niet uit een trukendoos: het is echt maatwerk. Dat betekent dat we goed luisteren naar de behoeften van zowel de kandidaat als de werkgever. De werkgever is ervan verzekerd dat we alles doen om de match met de werknemer intact te houden. De praktijk leert dat het grootste deel het gewoon goed doet bij een reguliere werkgever. Het komt zelfs voor dat ze op den duur ook boven hun huidige niveau uitstijgen.”

Bekijk de mogelijkheden van regelingen en subsidie voor werkgevers

Noem eens een voorbeeld van een geslaagde plaatsing.

“Die heb ik een hoop. Zo plaatste ik een jongen bij de Albert Heijn op het ’s-Hertogenboschplein. De filiaalmanager is er zo tevreden mee dat hij drie werkplekken heeft gereserveerd voor kandidaten uit de banenafspraak! Een ander voorbeeld is Ranja. Ze maakt nu bedden op in het Flevoziekenhuis. Ze heeft het er hartstikke naar haar zin, omdat haar insteek is dat ze ervoor zorgt dat al die zieke mensen lekker komen te liggen in een fris bed. Ook het ziekenhuis is tevreden: ze heeft inmiddels zelfs een jaarcontract gekregen!”

Wat vind je van de samenwerking binnen het Regionaal Werkbedrijf Flevoland?

“Het is heel goed dat er binnen het werkbedrijf Flevoland wordt samengewerkt. Zo hebben we workshops gehad met alle uitvoerende partijen in Flevoland. Je ziet dan dat het wel heel lastig is om het te stroomlijnen en gelijk te trekken. Maar het begint duidelijk te komen: we delen onze ‘best practices’, waardoor kruisbestuiving ontstaat.”

Cookie-instellingen