Joost Schenk: “Coaching voor werkgever net zo belangrijk”

15-05-2016 6405 keer bekeken {0} reacties

“Huur je als werkgever iemand in uit het Doelgroepenregister dan is goede begeleiding essentieel”, weet Joost Schenk, directeur van Schenk Recycling in Almere. Begeleiding voor de medewerkers, maar ook voor de werkgever zelf is van groot belang.

“Aan het werk”, zegt Schenk gespeeld streng als hij Quinten en Shifaaz tijdens hun koffiepauze aantreft in de loods. De medewerkers maken met een bulderende lach duidelijk dat ze de humor van hun baas inmiddels wel kennen.

Het heeft echter wel even geduurd voordat die ontspannen sfeer er was, aldus Schenk. ‘Quinten komt terug van een burn-out. Zeker in het begin was hij erg angstig. Om een voorbeeld te noemen: hij durfde niet rechtstreeks tegen mij zeggen dat zijn werkschoenen niet lekker zaten. Dat moest ik van zijn coach horen.”

Complimenten

Die coaching vanuit de gemeente is voor Schenk dan ook essentieel. Beide heren krijgen wekelijks bezoek van een coach. “Die is er in eerste instantie natuurlijk voor hen. Maar mij geven ze ook nuttige tips. Hoe kun je als werkgever deze jongens het best benaderen. Complimenten geven bijvoorbeeld: de coaches hebben me er echt bewust van gemaakt hoe belangrijk dat is.”

Die goede begeleiding is echter ook belangrijk geweest tijdens de fase van werving en selectie, aldus Schenk. “Ik ben blij dat de gemeente voor mij al een hoop research heeft gedaan. Je weet dus al enigszins wat voor vlees je in de kuip hebt. Tijdens de sollicitatieronde was er ook iemand uit de reguliere arbeidsmarkt die op een van deze functies gesolliciteerd heeft. Ik heb toch de keuze gemaakt voor iemand met een arbeidsbeperking, omdat hij toch al een soort voorselectie heeft doorlopen.”

Verdringing

Leidt deze extra ondersteuning niet tot verdringing van reguliere medewerkers? Schenk: “In ons geval zeker niet. We hebben via kanalen advertenties geplaatst. Daar kwamen nauwelijks reacties op.”

Goed luisteren naar je medewerkers, dat is volgens Schenk essentieel. Waar ligt hun interesse? “Shifaaz gaf aan heel graag in een heftruck te rijden. Hij mocht het een keer proberen en wat blijkt, hij heeft er echt aanleg voor. Nu is hij een steun en toeverlaat bij laad- en loswerkzaamheden.”

Schenk is niet een man die termen als ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ gebruikt als je hem vraagt naar zijn motivatie mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. “Dit soort jongens krijgen niet overal een eerlijke kans. Ik geef ze die graag.”

Cookie-instellingen