Marlous de Neijs: “Laat als werkgever de ziekte of beperking links liggen”

15-05-2016 7022 keer bekeken 0 reacties

Marlous de Neijs, HR-coördinator van het Almeerse bedrijf Alfen kun je met recht een ervaringsdeskundige noemen als het gaat om het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Voor de producent van transformatorstations en laadpunten voor elektrisch vervoer is zij verantwoordelijk geweest voor de werving en selectie van de drie huidige medewerkers die uit het Doelgroepenregister komen. Eén daarvan is haar directe collega Ilse die tot Marlous’ volle tevredenheid al meerdere jaren ondersteunende HR-werkzaamheden verricht.

Aangepaste stoel

Ilse heeft scoliose (vergroeiing van de rug). Als gevolg daarvan heeft ze moeite met lopen en raakt ze sneller vermoeid. “Mijn werktijden zijn daarop aangepast. Ik werk nu twee ochtenden in de week. Verder heb ik een aangepaste stoel.” “Het zijn in feite de enige aanpassingen die nodig waren om Ilse in dienst te nemen”, vult Marlous aan. “Inhoudelijk heeft Ilse geen extra begeleiding nodig.”

Alfen heeft een langere ervaring met het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking. In 2012, nog voor de banenafspraak, besloot het bedrijf om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Marlous: “Begeleiden en opleiden zit in ons DNA. In 2008 hebben we door een tekort aan monteurs een bedrijfsschool opgericht. We hebben veel stagiaires over de vloer gehad, daardoor weten we hoe we (minder ervaren) mensen moeten begeleiden.

Visie

De HR-coördinator heeft inmiddels wel een duidelijke visie als het gaat om de benadering van werkgevers van deze doelgroep. “Mijn eerste advies aan werkgevers die iemand aannemen uit het Doelgroepenregister: laat de ziekte of beperking links liggen. Daar houdt een jobcoach zich wel mee bezig. Concentreer je als werkgever puur op de werkzaamheden die gedaan moeten worden. Zo voorkom je dat medewerkers van tevoren al een stempel opgedrukt krijgen. Veel van onze reguliere werknemers weten niet wie van hun collega’s via het Doelgroepenregister hier werkt.”

Maak als werkgever en werknemer van tevoren concrete afspreken over de verwachtingen, is een tweede tip van Marlous. “Zo worden teleurstellingen zo veel mogelijk voorkomen. Trek tijdens het dienstverband ook tijdig aan de bel als aan die verwachtingen niet wordt voldaan, dan kun je mogelijk nog bijsturen.”

Draagvlak

Het plaatsen van mensen met een arbeidsbeperking slaagt alleen als er draagvlak is bij de directe begeleiders op de werkvloer. “Betrek hen dus bij de werving en selectie.”

“Doe het gewoon”, is een belangrijk advies dat Marlous wil meegeven aan die werkgevers die twijfels hebben over het in dienst nemen van iemand met een arbeidsbeperking. “Dit is een groep mensen die over het algemeen zeer gemotiveerd is. Natuurlijk kan het voorkomen dat er geen match is met de werknemer. Ook wij hebben dat een keer meegemaakt. Laat je daar echter niet door ontmoedigen.”

Cookie-instellingen