‘Leer-/werktraject mooie tussenstap naar baan’

01-04-2016 6091 keer bekeken 0 reacties

Het succesvol plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt valt of staat met een gedegen voortraject, dat constateert Niels Samsom, management assistent bij Karmac Informatie & Innovatie B.V. in Lelystad.

Het bedrijf uit Lelystad dat zich onder meer bezighoudt met het digitaliseren van boeken en documenten nam vorige zomer iemand in dienst uit het Doelgroepenregister. Die jongen (die anoniem wenst te blijven) heeft zowel sociaal als in zijn werkzaamheden een enorme ontwikkeling doorgemaakt, concludeert de management assistent.

Karmac Informatie & Innovatie B.V. is onderdeel van de KMM Groep, de grootste private werkgever van Flevoland. Dat schept verantwoordelijkheden als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen, zo is de gedachte bij de holding. Samsom: “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen is daar een onderdeel van. Naast mensen met een arbeidsbeperking, nemen we ook geregeld mensen die al langere tijd in de bijstand zitten in dienst, maar wel graag aan het werk willen”

Passend werk

Voorwaarde voor een succesvolle plaatsing is wel dat er passend werk moet zijn, aldus Samsom. “Wij hebben enkele functies, zoals het scannen, of het scanklaar maken van documenten waarop plaatsing van mensen uit het Doelgroepenregister een optie zou kunnen zijn, maar ik kan me ook voorstellen dat er sectoren zijn waarin plaatsing lastiger is."

Volgens Samsom (tevens ook medeverantwoordelijk voor recruitment) past bij het in dienst nemen van mensen uit het Doelgroepenregister een andere aanpak op het gebied van werving & selectie. “Waar de eerste kennismaking met een reguliere werknemer plaatsvindt tijdens een sollicitatiegesprek, is dat voor mensen uit deze doelgroep vaak een te grote stap.”

Tussenstap

Een leer-/werktraject bij de gemeente zou volgens Samsom een mooie tussenstap kunnen zijn. “De eerste kennismaking die wij hebben, zowel met mensen uit het Doelgroepenregister als uit de uitkering, met deze medewerkers is via een soort speeddate bij de gemeente Lelystad. De sfeer is dan wat meer ontspannen en we kunnen kort kennismaken, daarnaast is er bij dit gesprek een begeleider aanwezig zodat de kandidaten zich op hun gemak voelen.”

Als je als werkgever de tijd steekt in zo’n voortraject, krijg je een beter beeld waar iemand zijn kwaliteiten liggen, aldus Samsom. “De persoon die wij in dienst hebben genomen vanuit het Doelgroepenregister heeft een vorm van autisme. Waar hij op sociaal vlak wat meer moeite heeft, excelleert hij in werk waar nauwkeurigheid en concentratie zijn vereist, zoals bij het scanklaar maken van papieren dossiers en documenten.”

Karmac Informatie & Innovatie B.V. probeert zich als werkgever te focussen op die kwaliteiten, aldus Samsom. “Die aanpak heeft succes, merken we. Zijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid. Daardoor heeft hij zich ook op sociaal vlak enorm ontwikkeld.”

Tips

  • Steek tijd en moeite in voortraject
  • Focus op kwaliteiten van medewerker
  • Passend werk belangrijke voorwaarde

 

0  reacties

Cookie-instellingen