Riekelt (19) kweekt voortaan wormen

22-03-2016 7449 keer bekeken 0 reacties

Als je lastig tegen drukte kan, is het lastig een passende baan te vinden. Dankzij een toevallige ontmoeting tijdens een spreekuur van Talenta kwam de 19-jarige Riekelt Loosman in contact met Pieter van den Berg. Die hielp hem aan een leuke, maar niet alledaagse baan in Tollebeek.

Pieter is namelijk wormenkweker. In duizenden bakken krioelt een veelvoud aan wormen zich een weg door het turf en de aarde. Bestemd voor de hengelsport met eindbestemmingen over de hele wereld. “Ze beginnen in een cocon en komen daar als kleine wormpjes uit”, zo legt Pieter uit terwijl hij zijn hand door een van de bakken haalt. Door het zand opzij te woelen komen de kleinste wormen tevoorschijn. Een millimeter breed en een centimeter in lengte. Verder voorin de schuur zijn de dikke pieren te vinden. De bakken staan gestapeld per ongeveer tien Van den Berg pakt er een bak bij. “Deze laat ik nog even doorgroeien denk ik.”

Enthousiasme

Het enthousiasme van de Tollebeekse wormenkweker is een eigenschap waarmee hij de meer schuchtere Riekelt meeneemt in de werkzaamheden. “Ook is het voor Riekelt fijn dat hij hier geen afleiding heeft”, vertelt Henriëtte van den Brink. Zij bemiddelde via Talenta tussen Riekelt en Pieter. “Riekelt zou ook minder moeilijke taken erg lastig vinden als hij bijvoorbeeld met veel collega’s moet werken.” Het geeft aan dat een plaatsing niet altijd even makkelijk is. Binnen de banenafspraak wordt daarom gekeken naar wat iemand kan en op basis daarvan kan een takenpakket samengesteld worden.

Opschudden van wormen

“Ik werk hier nu sinds 16 januari en het bevalt me goed”, vertelt Riekelt. “Ik kom zelf uit Tollebeek dus ben ik zo op het werk.” Hij zorgt er samen met Pieter voor dat de wormen bijgevoerd worden met een speciaal meelmengsel. Ook moeten de bakken regelmatig voorzien worden van verse turf. Als ze eenmaal dik en lang genoeg zijn, dan gaan ze door een speciale machine die de wormen scheidt van de aarde. Gelukkig kunnen ze wat hebben, want ze worden flink opgeschud.

Ook Pieter is blij met de nieuwe kracht die hij heeft aangetrokken. “Eerder hielpen bekenden me weleens mee, maar deze structurele hulp van Riekelt is meer dan welkom.”

Op de foto vlnr Jakob (zoon van Pieter), Pieter en Henriëtte.

0  reacties

Cookie-instellingen