Hier wil je gehuld in een t-shirt niet te lang vertoeven. Een paar jaar geleden had hij op zijn geboorteplek Aruba nog dagelijks uitzicht over hagelwitte stranden en een azuurblauwe zee. Het waren mooie secundaire arbeidsvoorwaarden als medewerker van een watersportcentrum. Een groot contrast erkent Orlando, maar in nostalgisch gezwijmel heeft hij geen zin. Hij is vooral blij en dankbaar dat hij weer werk heeft.
Geen zin om thuis te zitten
Orlando is een van de werknemers die valt onder de banenafspraak. Dankzij die afspraak kreeg hij de ondersteuning die hij jarenlang heeft moeten missen in zijn zoektocht naar werk. “Thuis zitten vind ik maar niks. Ik heb veel sollicitaties verstuurd, maar het lukte mij niet om werk te vinden.” Onder de vleugels van een gemeentelijke jobcoach werd Orlando stap voor stap klaargestoomd voor een baan. Eerst doorliep hij een traject bij Tractio, een bedrijf dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunt. Wat betekent het hebben van een baan nu eigenlijk? Verantwoording nemen, ervoor zorgen dat je op tijd komt. Basisvaardigheden die belangrijk zijn om een baan te krijgen en behouden. Vervolgens werd hij gekoppeld aan een bedrijf waar gemotiveerde medewerkers een kans krijgen.
'Orlando pikt dingen steeds beter op'
John Balfoort, vestigingseigenaar van Bakker Bart in Almere-Muziekwijk, had al snel in de gaten dat hij met Orlando een gemotiveerde werknemer in huis haalde. “In het begin was ik nog best veel tijd kwijt aan uitleggen. Maar gaandeweg merk ik dat hij dingen steeds beter oppikt.” Voor Balfoort is het werken met deze kwetsbare doelgroep niet nieuw. “We hebben in het verleden al veel met mensen uit de Wajong gewerkt.” Balfoort heeft daar doorgaans goede ervaringen mee gehad.
Van Participatiewet naar regulier contract
“Medewerkers als Orlando kosten wellicht extra tijd en inspanning in begeleiding. Belangrijker is dat die intensieve begeleiding er voor gaat zorgen dat Orlando op den duur als volwaardige kracht zal meedraaien, zo is zijn overtuiging. Orlando’s huidige jaarcontract loopt nog via de Participatiewet. Balfoort verwacht dat dit contract straks omgezet kan worden in een regulier contract. “We zijn nu al bezig om Orlando steeds meer verantwoordelijkheden te geven. Binnenkort start hij met een bakkerscursus. Ik heb er alle vertrouwen in. Hij heeft een goede instelling.”
Eén-op-één coaching
Sylvia Langereis, jobcoach Participatiewet van de gemeente Almere, is vanaf het begin betrokken geweest bij het begeleidingstraject. Die één-op-één-benadering werkt volgens Langereis heel goed bij deze doelgroep. “In een regulier coaching traject krijgt iemand te maken met meerdere personen. In dit soort gevallen is het juist belangrijk dat je een band opbouwt met iemand.”
Zelfredzaamheid
Langereis is trots als ze ziet hoe Orlando zich ontwikkeld heeft. “Ik had al vrij snel in de gaten dat hij heel gemotiveerd is. Dat geeft mij ook de motivatie om een extra stapje te zetten. In het begin kwam ik wekelijks langs bij Orlando om hem te observeren en te begeleiden met administratieve zaken en regelen van de vervoerskosten. Die begeleiding is gaandeweg flink teruggeschroefd. “Het is mooi om te zien dat hij steeds zelfredzamer wordt. Het contact is nu maandelijks en indien nodig op verzoek.”