100e werknemer met arbeidsbeperking krijgt baan in Urk

16-01-2016 2393 keer bekeken {0} reacties

In de arbeidsmarktregio Flevoland zijn in 2015 meer dan 100 werknemers met een arbeidsbeperking bij een werkgever geplaatst. Hiermee is in deze arbeidsmarktregio een goede start gemaakt met het invullen van de banenafspraak. De plaatsing van Christine van den Berg uit Urk was de honderdste plaatsing

Christine vond een nieuwe baan in haar eigen woonplaats bij de supermarkt van Albert Heijn. Filiaalmanager Harold Kats werkt al sinds 2006 met medewerkers met een arbeidsbeperking.

“Het verantwoord ondernemen speelt daarbij voor mij een belangrijke rol. Niet alleen het commercieel belang telt. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen heel goed aan het werk in een voor hun passende functie”, vertelt Kats. “Wij zorgen voor persoonlijke ondersteuning met een vast contactpersoon, in deze situatie de teamleidster van de kassa. Ook kunnen we rekenen op coaching vanuit UWV.”

Denk in takenpakketten

John Baak van het UWV bevestigt dit beeld. “Een groot deel van de werkgevers neemt vanuit een sociaal motief iemand met een arbeidsbeperking in dienst. Anderen voelen ook de druk van de komende wetgeving, waarin verplichtingen worden gesteld. Werkgevers regelen het liever nu, omdat het anders een ‘moetje’ wordt. Voor werkgevers die twijfelen of ze iemand met een arbeidsbeperking kunnen gebruiken heeft Baak een tip: “Denk niet in functies, maar kijk vooral naar de taken die iemand met een arbeidsbeperking kan uitvoeren.”

Aan de slag als caissière en schoonmaakster

Christine van den Berg (21) wil graag werken. Door haar beperking heeft ze wel wat extra begeleiding nodig. Sinds twee maanden werkt ze bij de Albert Heijn in winkelcentrum Urkerhard. Ze werd tijdens een informatieve netwerkbijeenkomst voor werkgevers in de Noordoostpolder in contact gebracht met de eigenaar van de supermarkt. Na een gesprek met de filiaalmanager kon ze aan de slag als caissière en schoonmaakster.

Iedereen staat voor me klaar’

De nieuwe baan bevalt haar goed: “We hebben een heel leuk team en de klanten zijn vriendelijk. Je komt veel mensen tegen en voert daardoor leuke gesprekken. Als klanten dingen vragen die ik niet gelijk kan beantwoorden, dan is dat soms wel lastig. Maar ik kan er altijd een collega bij roepen die me dan helpt: iedereen staat voor me klaar.”

Aanrader voor bedrijven

Kats noemt als sleutelterm ‘open communicatie’. “De omgang met collega’s gaat hierdoor heel goed. Alle personeelsleden weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Uiteindelijk geeft het voldoening om te zien hoe medewerkers het naar hun zin hebben in hun werk en hoe dit positief bijdraagt aan hun leven. Het is wel belangrijk dat iemand in een organisatie en functie past. Routinematige werkzaamheden passen daarin goed, zoals bij de emballage, schoonmaken of vakkenvullen. Ik raad het bedrijven zeker aan.”

Iedereen krijgt een kans

De ambitie van de banenafspraak is om in Flevoland voor 2017 een totaal van 400 mensen met een arbeidsbeperking aan passend werk te helpen. De gemeenten Dronten, Lelystad, Almere, Urk en Noordoostpolder werken samen met UWV, werkgevers- en werknemersorganisaties onder de noemer Regionaal Werkbedrijf Flevoland om hier invulling aan te geven. Geïnteresseerde werkgevers kunnen contact zoeken met organisaties die mensen begeleiden naar een geschikte arbeidsplaats zoals UWV of de gemeente. Zij zoeken naar geschikte mensen die aansluiten bij de vraag van werkgevers. Het gezamenlijk doel is een inclusieve arbeidsmarkt, waarbij iedereen de kans krijgt om mee te doen en niemand aan de kant staat.

Cookie-instellingen