Sinds het begin van de Banenafspraak zijn er 70.525 extra banen gerealiseerd. 64.236 daarvan zijn reguliere banen (57.302 bij het bedrijfsleven en 6934 bij overheidsorganisaties). De verdeling tussen markt en overheid bij de 6289 extra banen via een uitzendconstructie of detachering wordt pas bij de jaarrapportage gemaakt.
Reactie ‘Op naar de 100.000 banen’
Bij het begin van de Coronacrisis wist niemand precies wat de gevolgen voor de arbeidsmarkt en de Banenafspraak zouden zijn. De verwachtingen waren somber. De resultaten hebben die sombere verwachtingen weerlegd. De donkere wolken boven de Banenafspraak zijn weggedreven.
De prestaties tijdens de eerste jaren van de Banenafspraak waren al ronduit goed te noemen. Door op koers te blijven tijdens de grootste crisis van onze tijd, hebben de werkgevers (markt en overheid) laten zien dat inclusie echt een ‘gewoon’ onderdeel van de arbeidsmarkt is geworden. Een onderdeel dat ‘mee ademt’ met de bredere tendensen van de economie.
Dat biedt volop kansen voor de tweede helft van de Banenafspraak. Om de doelen van deze afspraak te halen, is het van belang de juiste lessen uit de afgelopen jaren te trekken. De belangrijkste daarvan: houd het simpel en benader inclusie positief.
Wij vragen het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer daarom nogmaals om die drempels weg te nemen, die werkgevers en werkzoekenden nog dagelijks ervaren. Maak de regels eenvoudiger en benader werkzoekenden en werkgevers op basis van vertrouwen. Het vertrouwen dat is verdiend door sinds 2015 70.525 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking te creëren.
Meer informatie in het Dashboard Banenafspraak