Personeelskrapte in Flevoland neemt toe

16-09-2021 388 keer bekeken 0 reacties

In augustus daalde het aantal WW-uitkeringen in de provincie Flevoland verder, zo meldt UWV in de Nieuwsflits Arbeidsmarkt Augustus 2021. Vergeleken met een jaar geleden is er sprake van een afname. Deze daling, gecombineerd met een stijgend aantal vacatures, versterkt de krapte op de arbeidsmarkt.

Inmiddels is de arbeidsmarkt in Flevoland krap. Deze krapte is lastig voor werkgevers met vacatures, maar biedt kansen voor werkzoekenden.

De daling van het aantal WW-uitkeringen gaat gepaard met een stijgend aantal vacatures. Dat zorgt ervoor dat de spanning op de arbeidsmarkt toeneemt.

Verdere afname WW-uitkeringen in Flevoland in augustus
Eind augustus 2021 verstrekte UWV 6.209 WW-uitkeringen in de provincie Flevoland. Ten opzichte van de maand daarvoor is dit een daling van 5,2% (-343 uitkeringen). Landelijk daalde de WW met 5,2% net zo hard. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 27,7%, oftewel 2.381 uitkeringen. Deze afname is iets groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-27,1%).

Arbeidsmarkt krap in Flevoland
De daling van het aantal WW-uitkeringen gaat gepaard met een stijgend aantal vacatures. Dat zorgt ervoor dat de spanning op de arbeidsmarkt toeneemt. Aan het eind van het tweede kwartaal was de arbeidsmarkt in Flevoland krap. In verhouding tot het aantal openstaande vacatures zijn er dan relatief weinig werkzoekenden. Werkgevers hebben dus voor steeds meer beroepen moeite om hun vacatures te vervullen. Omgekeerd hebben werkzoekenden steeds meer keus uit vacatures en ondervinden zij minder ‘concurrentie’ van andere werkzoekenden.

De krapte komt voor in een breed spectrum van beroepen. In Flevoland is de arbeidsmarkt voor technische beroepen zeer krap en zijn er dus goede kansen op werk. Alleen voor productiemedewerkers is de spanning op de arbeidsmarkt gemiddeld. Voor ICT-beroepen zoals software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten is de arbeidsmarkt (zeer) krap. Van de zorgberoepen is de spanning op de arbeidsmarkt in Flevoland groot voor onder andere artsen, (gespecialiseerd) verpleegkundigen en verzorgenden IG.

Een uitzondering vormen de creatieve & taalkundige beroepen. Daarvoor is de arbeidsmarkt ruim en is het dus moeilijker voor werkzoekenden om daar werk in te vinden.

Meer gegevens van de Spanningsindicator van UWV vindt u in het Dashboard Spanningsindicator (werk.nl). Deze gegevens zijn te selecteren en te downloaden in Datasets (werk.nl).
Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/.

Bron: UWV

0  reacties

Cookie-instellingen