Ondanks corona banengroei in Flevoland

25-05-2021 297 keer bekeken 0 reacties

In Flevoland groeide in 2020 het aantal banen en vestigingen van bedrijven en instellingen, vergeleken met 2019.

Dat is een groei ondanks de coronacrisis. Het aantal banen groeide wel iets minder sterk. Dit blijkt uit het Werkgelegenheidsonderzoek 2020 Provincie Flevoland. Het aantal banen is tussen april 2019 en april 2020 toegenomen met 2,3%. Tot een totaal van 194.425 banen. Het aantal vestigingen groeide met 8,6%. Tussen april en september 2020 groeiden het aantal banen (+0,8%) en het aantal vestigingen (+2,1%) verder.

Mooie cijfers, maar…

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman is blij met de cijfers, maar is zich ook bewust dat de coronacrisis nog niet achter de rug is. “Dat het aantal banen, ondanks één van de ergste crises van de afgelopen eeuw, toch gegroeid is, is goed nieuws. Het laat zien dat onze regionale economie goed in elkaar zit. Tegelijkertijd moeten we ook nog afwachten wat de langetermijneffecten van de coronacrisis zullen zijn. Als provincie hebben we het afgelopen jaar geprobeerd om de Flevolandse ondernemers zo goed mogelijk te ondersteunen en dat zullen we ook blijven doen.”

In bijna alle sectoren banengroei, behalve in horeca en uitzendbranche

In bijna alle sectoren groeit het aantal banen in Flevoland. Het hardst in de groot- en detailhandel en de zorg. De eerste effecten van de coronacrisis zien we in de horeca en de uitzendbranche. In deze sectoren neemt het aantal banen juist af. De cijfers laten zien dat Flevolandse bedrijven de eerste fase van de coronacrisis redelijk goed zijn doorgekomen. We kijken met deze cijfers naar bedrijven in Flevoland. Het UWV meldde een daling van het aantal banen, maar zij kijken ook naar banen van werknemers die in Flevoland wonen, maar buiten Flevoland werken. En juist daar is een daling van het aantal banen te zien.

Groei in vijf van de zes gemeenten

In vijf van de zes Flevolandse gemeenten groeit de werkgelegenheid en het aantal vestigingen. Een uitzondering hierop is de gemeente Noordoostpolder. Daar zorgt een flinke banenkrimp in de uitzendbranche voor een daling van het totaal aantal banen.

Lichte banenkrimp bij middelgrote bedrijven

Groei van de werkgelegenheid zien we vooral bij eenmanszaken, kleine bedrijven en zeer grote bedrijven. Vooral de groei van eenmanszaken was fors: +12% ten opzichte van 2019. Dit is de sterkste groei van de afgelopen 10 jaar. Maar bij middelgrote bedrijven zien we in 2020 een lichte krimp (-1,3%). Ook tussen april en september 2020 (-0,6%).

Werkgelegenheidsonderzoek 2020

Het jaarlijkse werkgelegenheidsonderzoek geeft inzicht in de ontwikkeling van banen en vestigingen in Flevoland. De provincie en haar zes gemeenten gebruiken het onderzoek voor het maken van beleid voor de regionale economie en arbeidsmarkt. Bekijk het complete hier

Bron: Provincie Flevoland

0  reacties

Cookie-instellingen