Provincie Flevoland zet vaart achter Human Capital Agenda

06-03-2021 864 keer bekeken 0 reacties

Provincie Flevoland stelt aanvullende middelen beschikbaar om de technische sector in Flevoland van vaklieden te voorzien. Het betreft ondersteuning aan het Schakelteam Techniek van het Regionaal Werkbedrijf Flevoland (RWF).

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman bekrachtigde op vrijdag 5 maart de provinciale ondersteuning bij MBO College Almere (ROC van Flevoland).

Fotobijschrift: Vlnr Froukje de Jonge (wethouder Almere/Voorzitter RWF); Machteld Greiner (Manager Techniek en Technologie MBO College Almere) en Jan-Nico Appelman (gedeputeerde Flevoland).

Het Schakelteam Techniek, dat vanuit UWV wordt aangestuurd, beet deze week het spits af met de start van een oriëntatieprogramma #techniekvooriedereen. Een initiële groep van vijftig kandidaten, gaan bij het ROC van Flevoland (Almere en Lelystad) en ROC Friese Poort.

Bekijk de video:

Het Schakelteam Techniek is één van de drie schakelteams die het RWF recentelijk heeft geïnstalleerd ter bevordering van de instroom van nieuwe medewerkers in de sectoren techniek, logistiek en zorg. Het Schakelteam Techniek, dat vanuit UWV wordt aangestuurd, beet deze week het spits af met de start van een oriëntatieprogramma #techniekvooriedereen. Een initiële groep van vijftig kandidaten, gaan bij het ROC van Flevoland (Almere en Lelystad) en ROC Friese Poort (Emmeloord) kennis maken met het werken in de techniek. Het gaat daarbij om een oriëntatie in de breedste zin in verschillende sectoren, waaronder werktuigbouw, installatietechniek, metaal en elektrotechniek. Bij geschiktheid volgt er een verdiepende oriëntatie (VTO) met assessment om tenslotte via leerwerktrajecten in te stromen in de technische sector.

 

Human Capital Agenda van provincie Flevoland: Interesse wekken in de techniek
Vooralsnog lijkt het dat binnen de technische arbeidsmarkt de gevolgen van de economische ontwikkelingen veroorzaakt door de coronacrisis beperkt blijven. “Sommige bedrijven gaan de komende tijd juist groeien als gevolg van nieuwe kansen en gewijzigde omstandigheden.”, zegt Jan-Nico Appelman. “Er wordt op termijn hoe dan ook weer voldoende personeel gevraagd in de techniek.”
De verwachting is dat de technische sector, ondanks een waarschijnlijke coronadip, een groeibranche blijft. Onder druk van de coronacrisis is de economische situatie in met name de sectoren detailhandel en horeca echter drastisch gewijzigd en doemen er reorganisaties en faillissementen op. Appelman: “Om die reden investeren wij met de provinciebrede Human Capital Agenda in de (zij)instroom, vanuit de krimpsectoren horeca en detailhandel naar de groeisectoren. We willen de interesse aanwakkeren om te gaan werken in de techniek. Deze aanpak is eveneens van groot belang voor het realiseren van nieuwe instroom van vakmensen die nodig zijn voor de energietransitie en verduurzamingsagenda in de regio.”

Mensen van werk naar werk helpen
Dit jaar komen er in Nederland 35 regionale mobiliteitsteams. Ook in Flevoland wordt zo’n team samengesteld. “Het Flevolandse mobiliteitsteam biedt begeleiding en advies bij de zoektocht naar kansrijk werk voor mensen die getroffen worden door de coronacrisis.”, zegt Froukje de Jonge, wethouder van Almere en voorzitter van het RWF. “Om te voorkomen dat deze mensen in een uitkering terechtkomen, worden zij duurzaam van werk naar werk geholpen zo nodig met bij- of omscholing. In onze schakelteams voor de techniek, de logistiek en de zorg vindt de bundeling plaats van de werkgeversdienstverlening van gemeenten en UWV en het brede en kwalitatief goede scholingsaanbod van de ROC’s. Dat vormt een krachtig uitvoeringsplatform niet alleen voor mensen die hun baan dreigen te verliezen maar ook voor zelfstandig ondernemers die zich wegens de impact van corona oriënteren op een nieuwe toekomst.”

Techniek voor iedereen
Ook het ROC van Flevoland investeert flink in de innovatie van onderwijs en het verbeteren van de aansluiting tussen arbeidsmarkt en onderwijs. Machteld Greiner, manager van de Techniek en Technologie-opleidingen bij MBO College Almere: “We zijn heel blij en trots dat we in dit schakelteam zo’n proactieve rol kunnen nemen. We zijn snel samen tot een mooi programma gekomen dat ook goed toepasbaar is in de zorg en de logistiek. De eerste deelnemers waren heel enthousiast over het oriëntatieprogramma #techniekvooriedereen en zien we hopelijk terug voor een vervolgtraject. En dat doen we ook met andere projecten: het ICT Fieldlab in opstartfase waarin vraag, aanbod en scholing worden samengebracht, is daar een goed voorbeeld van en het Digilab waarin het MKB wordt ondersteund bij het benutten van ICT-mogelijkheden.”

Cookie-instellingen