Minister van OCW en SBB doen oproep aan publieke sector voor stageplekken mbo

14-01-2021 340 keer bekeken 0 reacties

Minister Ingrid van Engelshoven van OCW en SBB vinden dat de publieke sector zoveel mogelijk stageplekken voor mbo-studenten moet aanbieden. Dat schrijven de minister en SBB in een brief aan het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

In een brief aan het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten roept minister Ingrid van Engelshoven van OCW samen met duovoorzitters van SBB Adnan Tekin en Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink op om mbo-studenten zoveel mogelijk stages en leerbanen te blijven aanbieden.

Hard nodig op de arbeidsmarkt

Mbo-studenten hebben een stage of leerbaan nodig om hun opleiding te kunnen afronden en een diploma te behalen. Voor de studenten is dat belangrijk om een toekomst te kunnen opbouwen. Bovendien heeft de arbeidsmarkt deze jongeren hard nodig.

Door het hele land ontstaan al prachtige initiatieven waarmee mbo-studenten hun opleiding kunnen voortzetten, maar er is nog steeds meer nodig. Daarom is het belangrijk dat alle instellingen in de publieke en private sector hun verantwoordelijkheid nemen voor het aanbieden van stages en leerbanen.

Extra aandacht voor kwetsbare studenten

Ook de Rijksoverheid zelf neemt haar verantwoordelijkheid. Zo werkt zij aan het ophogen van het aantal stageplekken in haar eigen organisatie.

In de brief vragen de minister en SBB extra aandacht voor kwetsbare studenten die meer begeleiding nodig hebben. Voor deze doelgroep is de uitdaging om juist nu in de praktijk aan de slag te gaan nog groter geworden. De publieke sector moet het initiatief nemen om ook deze studenten een kans te bieden.

Verder maakte SBB een handreiking die het begeleiden van mbo-studenten die thuiswerken vergemakkelijkt. Door op een andere manier de stages vorm te geven, bijvoorbeeld met specifieke werkzaamheden en begeleiding op afstand, is er meer mogelijk, ook in de publieke sector.

Actieplan om stages en leerbanen te behouden

Eind april presenteerde SBB een actieplan om stages en leerbanen op het mbo te behouden. Onderwijs en bedrijfsleven willen hiermee schooluitval en een toename van de werkloosheid zoveel mogelijk voorkomen. SBB brengt in beeld waar tekorten zijn aan stages en leerbanen.

Samen met scholen, leerbedrijven en regionale partners zoekt SBB naar oplossingen voor de tekorten. Het initiatief om stages en leerbanen bij leerbedrijven te werven en actualiseren is een belangrijk deel van het plan en loopt nog het hele schooljaar door.

Bron: Leerwerkloket 

0  reacties

Cookie-instellingen