Documentaire over banenafspraak Wasstraat groot succes

08-01-2021 609 keer bekeken 0 reacties

Wat als een wasstraat gerund wordt door mensen met 'een afstand tot de arbeidsmarkt'? Lukt het hen om hun persoonlijke sores te overwinnen en intussen van de wasstraat een geoliede machine te maken? In de vijfdelige NPO-documentaireserie staan de werknemers een hypermoderne wasstraat centraal.

Matz Carwash in Deventer is de plek waar zij zich veilig voelen, gehoord en gezien voelen, maar ook waar zij moeten presteren. De Wasstraat portretteert op intieme wijze hun strijd om ‘erbij te horen’, het niet begrepen worden en de verwarring om alledaagse dingen. De serie toont op een positieve manier de veerkracht van mensen die hobbel na hobbel trotseren om hun plek te vinden. Naast de persoonlijke portretten, die zich deels afspelen in de privé-omgeving van de hoofdpersonen, toont de wasstraat het leven op de werkvloer, conflicten, dilemma's, humor en verbroedering.

Als Tim je aankijkt, opent zijn gezicht zich als een zonnebloem, schreef NRC Next onlangs in een artikel over de Wasstraat. Zijn blik is onweerstaanbaar en daar plukt Matz Carwash te Deventer dagelijks de vruchten van. Tim hoeft zijn klanten maar aan te kijken of ze bestellen een VIP – de behandeling waarbij hun wagen niet alleen van buiten wordt schoongemaakt, maar ook van binnen gepoetst: „We maken uw raam schoon, uw dorpeltje, uw dashboardje en als laatste kunt u een carparfum uitkiezen, dat uw auto weer wat frisser ruikt.”

Tim is een van de helden van De wasstraat, de liefhebbende documentaireserie van Martijn Heijne die Human deze week afgelopen week uitzond. In de wasstraat werken mannen met, zoals dat ambtelijk heet, „afstand tot de arbeidsmarkt”. Die kan veroorzaakt zijn doordat ze kort in Nederland zijn, door een handicap, door ziekte, verslaving, schulden of pech. Bedrijfsleider Martin Kniest– vader beroepsmilitair, moeder verpleeghuismedewerker – is zelf ook een tijd zoekende geweest in het leven. Sinds zes jaar leidt hij de wasstraat, een plek „waar alleen motivatie een voorwaarde is om te kunnen werken”. Ondernemerschap en zorg gaan er naadloos in elkaar over. De documentaireserie is hier te zien!

0  reacties

Cookie-instellingen