Bedrijfsleven en mbo-colleges Almere horen bij elkaar

13-09-2020 934 keer bekeken 0 reacties

Het MBO College Poort en MBO College Almere (locatie Buiten) hebben een nauwe relatie met het bedrijfsleven van Almere. "We zitten als school in de bedrijfskring VBA en we werken op grote schaal samen met ondernemers in de stad", zegt directeur onderwijs Judith Veltman in Almere Zaken.

"Bij onze opleidingen hebben wij werkgevers en ondernemers nodig en andersom kunnen onze studenten veel betekenen voor hen", zegt zij tegen de Almeerse zakenkrant.  De mbo-studenten werken aan levensechte projecten, die door het Almeerse bedrijfsleven worden aangeboden. Dat maakt het voor studenten interessant en voor werkgevers aantrekkelijk om mee te doen.  

Volgens Veltman moeten de mbo-studenten hun vak nog leren, maar zij hebben ook veel te bieden. Veltman tegen Almere Zaken: "Ze nemen toch vaak ook werk uit handen. Zo hebben wij bij MBO College Poort een pionierszone gecreëerd met werkplekken voor (startende) ondernemers. Daarmee halen we de praktijk in huis en is het nog makkelijker om praktijk en leren te combineren. Zo zie je ook steeds vaker dat de lessen bij het bedrijf gegeven worden: ze krijgen theorie op de werkvloer en voeren de opdrachten meteen uit. We noemen dat een hybride leeromgeving. Zo gaan studenten én docenten Zorg naar Zorggroep Almere toe waar de studenten les krijgen en die theorie direct toepassen in de praktijk. Het gebeurt bijvoorbeeld ook op de locatie van betaald voetbalclub Almere City FC waar studenten facilitair, dienstverlening, sport en logistiek onderwijs krijgen en praktijkervaring opdoen. Tijdens de voetbalwedstrijden op vrijdagavond draaien ze gewoon mee. De partners van de businessclub van Almere City FC gaan we ook betrekken in dit concept."

Bijscholing
Daarnaast helpt het MBO College Almere werknemers van bedrijven bij om- en bijscholing. "Zeker in deze coronatijd is dat actueel", zegt Veltman. "Dat kan op onderdelen van hun vakgebied zijn, maar ook met een complete BBL-opleiding. We hebben veel mogelijkheden om daar flexibel op in te spelen. Dat gebeurt al veel bij de techniek en bij de sector zorg en welzijn, maar het kan ook in andere vakgebieden. Het is zelfs mogelijk dat we hele groepen werknemers bijscholen. Dat wordt gewoon een nieuwe klas, maar dat kan ook op locatie bij het bedrijf."

Stageplekken
Door de corona is het vinden van stageplekken een uitdaging voor het mbo. Vooral de opleidingen Horeca, Vrije Tijd en Sport kunnen stageplaatsen kunnen gebruiken. Op de site www.veroverdewereld.nl kunnen werkgevers zien wat voor opdrachten studenten doen. Directeur Veltman is trots op samenwerking met ondernemend Almere. "De deuren staan wagenwijd open en samen creëren we iets moois."

Bron: Almere Zaken

 

 

Cookie-instellingen