Impact corona op werkgelegenheid Flevoland groot

04-06-2020 320 keer bekeken 0 reacties

De impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid is groot, verwacht UWV. De arbeidsmarktregio Flevoland is meer dan gemiddeld getroffen. Dat blijkt uit een regionale analyse van de gevolgen van corona in de 35 UWV arbeidsmarktregio's.

De terugloop van werk in een regio, hangt voor een groot deel af van de aard en samenstelling van de werkgelegenheid. Regio’s met veel werknemers in de sectoren horeca en zakelijke dienstverlening (zoals uitzendbureaus) zien de werkgelegenheid harder teruglopen dan regio’s met veel werknemers in de sectoren zorg & welzijn en openbaar bestuur, waar het werk nog steeds toeneemt. 

 

Impact coronacrisis regio Flevoland

De uitzendbureaus en horeca in deze regio zijn het meest zwaar getroffen, net als overal in Nederland. Een derde van alle werknemers werkt in zwaar getroffen sectoren. Ook een sector als de exportgerichte industrie voelt de pijn. In Flevoland werkt bijna 8% van de werknemers in deze sector. Omdat het aandeel flex laag is (17%), lopen ook werknemers met een vast dienstverband risico van baanverlies. Voor de regio belangrijke sectoren als Groothandel en Transport & Logistiek worden minder geraakt door de crisis.

Klik hier voor de factsheet Flevoland. De factsheet geeft een eerste beeld van de impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid per sector in de regio. 

 

Groei in zorg, overheid en post & koeriers

In deze drie sectoren, waarin 39.400 mensen werkzaam zijn, wordt een groei verwacht. Dit is 23 % van de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio. Verreweg de meeste mensen werken in zorg en welzijn; 25.100 werknemers. Het openbaar bestuur is goed voor de werkgelegenheid van 13.200 mensen en de sector post en koeriers telt in Flevoland 1.100 werknemers.

Cookie-instellingen