Opening expositie winnaars UWV Kunstcongres bij Concern voor Werk

11-04-2019 1582 keer bekeken 0 reacties

​​​​​​​UWV organiseert jaarlijks in Nederland vijf kunstcongressen. Dit is de plek voor creatieve mensen met een arbeidsbeperking die beeldende kunst maken. Op 11 februari jl. heeft het Kunstcongres Midden, waar Flevoland onder valt, plaatsgevonden in Amstelveen.

Uit 48 beeldend kunstenaars met een arbeidsbeperking uit Noord-Holland, Utrecht en Flevoland werden 4 prijswinnaars gekozen. Als onderdeel van de prijs mogen deze Kunstcongreswinnaars exposeren bij gastlocaties in de regio. Concern voor Werk en Werkbedrijf Lelystad hebben zich hiervoor aangemeld.

Kitty Korver (50) uit Nagele is een van de winnaars UWV Kunstcongres Midden 2019

Kitty Korver (50) uit Nagele, Michiel Knol (33) uit Amersfoort en Jaqueline Storm (51) uit Badhoevedorp zijn de winnaars van het Kunstcongres Midden. Daarnaast is Corrado Calderaro (48) uit Amsterdam gekozen als publiekswinnaar. Zij hebben een selectie van hun werk in maart geëxposeerd bij Van Lanschot in Amsterdam en maandag 15 april start de expositie bij Concern voor Werk in Lelystad. De kunst is tot en met 13 mei aan de Vaartweg 67 in Lelystad te bewonderen. Kijk op de website van UWV Perspectief voor meer informatie over het Kunstcongres, de winnaars, het juryrapport en de terugblik van het Kunstcongres Midden.

Kunst in bedrijf: Hein Walter & Werkbedrijf Lelystad

De Kunstenaars Vereniging Flevoland bestaat in 2019 dertig jaar. Om dat jubileum te vieren hebben de kunstenaars een ambitieus plan opgezet om in dit jaar maar liefst dertig kunstprojecten te realiseren, door heel Flevoland en in samenwerking met veel verschillende organisaties en partijen. Een van de projecten die ze hebben opgezet, is project 6, Kunst in bedrijf. Het concept is vrij overzichtelijk – vijf kunstenaars doen een kunstproject in een bedrijf – maar de uitwerkingen zijn verrassend en divers.
Zo is de Almeerse beeldend kunstenaar gekoppeld aan het Werkbedrijf in Lelystad, het re-integratiebedrijf dat als taak heeft zoveel mogelijk werkzoekenden aan de slag te helpen bij een reguliere werkgever. Hein Walter heeft ervaring in community kunstprojecten, zoals het met een aantal mensen tegelijk aan een groot schilderij werken, en werkt graag met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Dat belooft een goede match te zijn.

Opening expositie bij Concern voor Werk

Op maandag 15 april worden de eerste streken op het doek geschilderd. Niet door de beoogde deelnemers, maar door wethouder John van den Heuvel. De wethouder is die dag te gast om een tentoonstelling bij Concern voor Werk te openen en kan dan meteen zelf aan de slag! Hij zal al zijn creatieve vaardigheden uit de kast halen en in een paar minuten tijd een portret schilderen. Daarna nemen anderen de kwasten ter hand om de eerste lijnen en contouren neer te zetten. Het idee is om een soort portrettengalerij te schilderen, zoals beroemde schilders dat vroeger deden, waarin de mensen van Werkbedrijf Lelystad model staan. Het wordt eigenlijk een groot zelfportret! In de weken erna worden de portretten steeds verder uitgewerkt. De eindbestemming van het schilderij, 10 x 2 meter, is al bekend, namelijk de grote muur in het restaurant die daarvoor geknipt lijkt te zijn.

Er gaat acht keer aan het schilderij gewerkt worden, gedurende vier weken. Hoe het eruit gaat zien, dat is afwachten. De kunstenaar gaat leiden en sturen, maar de input en arbeid van de makers zal bepalend zijn. Op www.flevokunst.nl/blogs zullen de vorderingen te volgen zijn. 14 mei is het evenement afgerond en dan weten we of Nederland een moderne en inclusieve Nachtwacht rijker is.

0  reacties

Cookie-instellingen