In 2018 daalde WW met bijna 18 procent in Flevoland

17-01-2019 1198 keer bekeken 0 reacties

In Flevoland daalde het aantal WW-uitkeringen in geheel 2018 met bijna 18%. Deze procentuele daling was het sterkst bij de agrarische beroepen.

Bredere oriëntatie op de mogelijkheden die de arbeidsmarkt biedt, blijft heel belangrijk. Zeker nu het economisch goed gaat, zijn er kansen om een loopbaan-switch te maken. Werkzoekende receptionisten vinden bijvoorbeeld ook werk als medewerker klantenservice en  helpdeskmedewerker ICT. UWV ondersteunt samen met het Leerwerkloket werkzoekenden om een dergelijke overstap te maken.

Lichte stijging WW-uitkeringen

Eind december verstrekte UWV 7.376 WW-uitkeringen in de provincie Flevoland. In december nam het aantal WW-uitkeringen in Flevoland ten opzichte van november licht toe met 63 (0,9%). Dit is mogelijk te verklaren door het aflopen van jaarcontracten en het faillissement van de MC Ijsselmeerziekenhuizen in Flevoland. De landelijke WW-daling (-20,4%) in het afgelopen jaar, is sterker dan deze daling (-17,6%) in Flevoland. In vergelijking met een jaar eerder daalde in Flevoland de uitkeringen het sterkst bij de bedrijfseconomische & administratieve beroepen en technische beroepen. Bij de agrarische beroepen (-36,5%) was de procentuele daling van de WW-uitkeringen het sterkst. Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in december 2018 in Flevoland met 3,4% nog steeds iets hoger dan het landelijk WW-percentage (2,9%).

Overstapberoepen en werkgeluk

Niet alle werkzoekenden vinden eenvoudig een nieuwe baan in hun laatste functie. Werkzoekenden kunnen dan ook kijken naar andere beroepen met overeenkomende competenties. Samen met het Leerwerkloket* heeft UWV voor een aantal functies andere mogelijkheden op een rij gezet, de zogenoemde overstapberoepen. Deze overstapberoepen zijn gebaseerd op loopbaanoverstappen in het verleden. UWV stimuleert werkzoekenden om zich breder te oriënteren op de arbeidsmarkt. Zo worden hun kansen op een baan groter. In sommige gevallen is voor zo’n beroep aanvullende scholing nodig. Om 144 voormalig administratief medewerkers te inspireren over de mogelijkheden in een ander vakgebied, organiseerde het WerkgeversServicepunt regio Flevoland op vrijdag 9 november 2018 het evenement ‘Vandaag! Op weg naar nieuw werkgeluk’. Hier waren ook regionale werkgevers aanwezig die vertelde over de grote vraag in hun sector. Veel van de werkzoekenden met een WW-uitkering of een bijstandsuitkering heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om coaching te ontvangen. Deze coaching bestond o.a. uit de voorbereiding op de netwerkgesprekken met werkgevers en het volgen van gerichte workshops. Hiermee is inzichtelijk gemaakt hoe ze hun werkgeluk in een ander vakgebied kunnen ontdekken. Momenteel lopen er nog diverse vervolggesprekken tussen werkzoekenden en werkgevers, zijn er omscholingstrajecten gestart en hebben diverse kandidaten een arbeidscontract getekend. In 2019 zullen er door het WerkgeversServicepunt regio Flevoland soortgelijke evenementen georganiseerd worden voor beroepen waar momenteel weinig werk in te vinden is. UWV brengt ook dan in beeld welke overstapberoepen daarbij passen. Informatie over scholing kan worden opgevraagd bij UWV.

Van receptionist naar medewerker klantenservice

UWV verstrekte eind 2018 in Flevoland 192 WW-uitkeringen aan mensen die werk zochten als receptionist. Daar stonden aan het eind van elke maand in 2018 gemiddeld slechts 10 openstaande vacatures op werk.nl tegenover. Als werkzoekende receptionisten bijvoorbeeld ook kijken naar vacatures voor de functie van medewerker klantenservice of servicedeskmedewerker ICT komt werk sneller binnen hun bereik. Voor deze overstapberoepen stonden op werk.nl per maand gemiddeld de meeste online vacatures open.

0  reacties

Cookie-instellingen