Plan van de baan om arbeidsgehandicapten minder dan minimumloon te betalen

07-09-2018 1680 keer bekeken 0 reacties

Het plan van het kabinet om arbeidsgehandicapten minder te betalen dan het minimumloon is van tafel. Het bljkt niet uitvoerbaar. Werkgevers, vakbonden en gehandicaptenorganisaties waren tegenstanders van het omstreden plan en hadden al gewaarschuwd voor de onuitvoerbaarheid.

Officieel wordt het schrappen van de maatregel overigens pas op Prinsjesdag bekend gemaakt, maar VVD-staatssecretaris Tamara van Ark (foto) weerspreekt de berichtgeving hierover niet. De maatregel voor loondispensatie pakte vooral slecht uit voor mensen met een verdienende partner, omdat dan het recht op aanvulling vervalt. Zij moesten dus werken onder het minimumloon, waardoor zij zich niet gewaardeerd voelden. Maatschappelijk was daar geen draagvlak voor. 

In het Regeerakoord was het plan opgenomen omdat het 500 miljoen besparing zou opleveren en tot meer  werkenden onder arbeidsgehandicapten zou leiden. Het plan viel al meteen slecht bij maatschappelijke organisaties. Het zou veel rompslomp opleveren voor betrokkenen, die het gevoel hadden dat zij hun hand moesten ophouden bij de gemeente, terwijl zij toch gewoon een baan hadden. VVD-staatssecretaris Van Ark komt nu na maanden van gesprekken met relevante organisaties tot de conclusie dat het plan niet uitvoerbaar is. Het zou ook niet leiden tot meer banen voor mensen met een beperking.

De huidige regels voor loonkostensubsidies aan werkgevers blijven voorlopig van kracht, terwijl de VVD-staatssecretaris een nieuw plan gaat maken dat wel gaat werken. 

 

0  reacties

Cookie-instellingen