De Participatiepenning wordt sinds 20116 uitgereikt aan een maatschappelijke onderneming of instelling die uitblinkt op het terrein van de Participatiewet.
De Participatiepenning 2018 werd uitgereikt door de Almeerse wethouder Froukje de Jonge voorzitter van het Regionaal Werkbedrijf Flevoland (RWF) dat onder het motto Flevoland Werkt! initiatieven neemt om de Banenafspraak in Flevoland te realiseren.
Banenafspraak
Meer banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat is het doel van de banenafspraak tussen de sociale partners en het kabinet. De ambitie is om in tien jaar 125.000 extra banen realiseren in Nederland. Voor Flevoland betekent dit 845 extra banen in 2018, waarvan 555 banen bij het bedrijfsleven en 290 bij de overheid. Zes bedrijven waren door hun gemeente voorgedragen voor de Participatiepenning 2018, het waren: De Nieuwe Bibliotheek (Almere); Stichting De Basisz (Zeewolde); Knipscheer (Dronten); Huvee Meubels (Emmeloord); CameraNu (Urk en Hajé Restaurants en Hotels (Lelystad).
De Jury
De jury van de Participatiepenning 2018 was als volgt samengesteld: Froukje de Jonge – RWF-voorzitter en juryvoorzitter; Hannie van Loon – Regiomanager UWV; Johan Tijink – de winnaar van de Participatie Flevopenning 2017; Rob Ton – Werknemersvertegenwoordiger namens Werknemersorganisatie CNV; Martine Schuijer – Werkgeversvertegenwoordiger VNO-NCW. Op 7 maart organiseerde het RWF een jurytour langs alle genomineerden voor de Participatiepenning 2018. Daarbij werden de zes kandidaten op hun eigen locatie in staat gesteld om zich aan de juryleden van de onderscheiding te presenteren en vragen van de juryleden te beantwoorden. Overal werd de jury verwelkomt met het enthousiasme van gepassioneerde werkgevers, die allemaal dezelfde motivatie en drijfveer hebben: werk creëren voor mensen die een afstand toe de arbeidsmarkt. Dat doen zij met volle overgave en overtuiging; de reden waarom juist zij zijn genomineerd voor de Participatiepenning 2018.
CameraNu.nl winnaar Participatiepenning
De jury was unaniem over de winnaar van de Participatiepenning 2018: foto- en videospecialist CameraNu.nl. Juryvoorzitter Froukje de Jonge zei: “CameraNu laat zich niet voorstaan op hun sociale beleid. Ze vinden het normaal om het personeelsbestand een afspiegeling te laten zijn van de maatschappij. Daarbij benaderen zij mensen positief en spreken ze over ‘mensen met mogelijkheden’ als het gaat over mensen met een arbeidsbeperking.”
Vlnr: RWF-voorzitter Froukje de Jonge; Diana Romkes en Ricardo van den Burg van CameraNu.nl; presentatrice Antje Monteiro. Foto: Wierd.
Acceptatie en werkplezier centraal
Het sociale beleid van het nog jonge CameraNu.nl is erop gericht om het personeelsbestand een afspiegeling van de maatschappij te laten zijn. En dus biedt de Urker internetpionier ruimte aan mensen die ondersteuning nodig hebben bij het vinden en behouden van werk. In 2017 zijn er vijf mensen uit de doelgroep bij CameraNu.nl aan de slag gegaan. Het gaat om een 360* productfotograaf, een programmeur, een medewerker Expeditie Klantenservice, een magazijnmedewerker en een assistent Administratie. Het werk van hen wordt gestructureerd aangeboden. Hen wordt bovendien de mogelijkheid geboden om het aantal uren geleidelijk op te bouwen, zodat de regelmaat en de verantwoording gedoceerd kan ‘landen’. Nieuwe medewerkers komen als het ware binnen in een warm bad, en je bent meteen welkom. Immers staat bij CameraNu.nl de acceptatie en het werkplezier van iedereen centraal