De Eijk Duurzaam Werk genomineerd voor Participatieprijs Flevopenningen: “Het is mensenwerk”

03-06-2025 30 keer bekeken 0 reacties

“Als je mensen serieus neemt, krijg je daar enorm veel voor terug.”

Aan de rand van Almere vind je De Eijk Duurzaam Werk. Hier is werk geen verplichting, maar een kans. Een kans om iets te maken, om ergens bij te horen en om trots op te zijn. Dat maakt De Eijk Duurzaam Werk meer dan een bedrijf: het is een plek waar maar liefst 35 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt écht aan de slag kunnen. De nominatie voor de Participatiepenning van de Flevopenningen 2025 is dan ook een prachtige waardering voor hun organisatie.

Directeur André van de overkoepelende holding De Eijk Groep en bedrijfsleider Wim vormen samen de drijvende kracht achter deze sociale onderneming. Beiden geloven niet in standaardoplossingen, maar in maatwerk. “Het gaat om de jongens,” zegt Wim. “Als je hen belangrijk maakt, krijg je daar ruimschoots iets voor terug. Niet alleen financieel, maar vooral in motivatie, werkplezier en trots.”

Bij De Eijk Duurzaam Werk werken meer dan veertig mensen, van wie het overgrote deel een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Ze doen er écht toe: als volwaardige werknemers met een dienstverband. Ze werken in kleine teams, onder begeleiding van voormannen die niet alleen het vak beheersen, maar ook getraind zijn in begeleiding. Zo hebben alle voormannen een ‘Harrie Helpt’-training gevolgd, iets wat voor twee medewerkers door de gemeente Almere werd gesubsidieerd en zo goed beviel, dat ze besloten hebben de training voor alle voormannen in te zetten. “We zorgen voor coaching en structuur. Iedereen vult elkaars zwaktes aan. Samen maken we het werk af,” vertelt Wim.

En dat werk is veelzijdig: onderhoud voor woningbouwcorporaties, groenbeheer en in de winter zelfs houtbewerking. Zo worden gekapte bomen verwerkt tot bankjes of vlonders, die soms teruggeplaatst worden op de plek waar de boom ooit stond. Dat maakt het werk niet alleen zinvol, maar ook zichtbaar. “Het maken is zinvoller dan het onderhouden,” aldus André. Het is hun ambitie om het maken van producten in hun zagerij een groter onderdeel van de organisatie te maken.

Binnen De Eijk Duurzaam Werk draait het om doorgroeien in eigen tempo. Medewerkers kunnen via De Eijk Academy praktijkgericht leren op mbo-niveau 1 en 2. Geen dikke boeken, maar vaardigheden op de werkvloer. De opleiding is opgezet in samenwerking met Aeres en sluit naadloos aan op wat mensen écht nodig hebben.

Foto: André, Wim met medewerker

De aanpak van De Eijk Duurzaam Werk is organisch gegroeid en gebaseerd op samenwerking. Met het UWV, de gemeente Almere en andere instanties zijn afspraken gemaakt over een geleidelijke opbouw, bijvoorbeeld voor mensen uit de WIA en mensen in beschut werk. “Veel regels sluiten mensen buiten. Wij kijken wat wél kan,” zegt André. “Je hoeft niet meteen 100% inzetbaar te zijn om van waarde te zijn.”

Ook financieel zijn er slimme keuzes gemaakt. De no-riskpolis voorkomt dat ziekteverzuim een risico vormt. “Veel ondernemers weten dat niet, terwijl die regeling juist helpt om mensen een kans te geven,” zegt Wim. Dankzij deze polis loopt een werkgever geen financieel risico als iemand ziek wordt. En juist het idee van verzuim weerhoudt veel ondernemers ervan om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen, terwijl dat eigenlijk onterecht is.

Het succes van De Eijk Duurzaam Werk is terug te zien op de werkvloer: ze hebben een extreem laag ziekteverzuim, sterke betrokkenheid en verhalen die raken. Zoals die van een medewerker met keelkanker die vroeg of Wim mee mocht naar het ziekenhuis. Of van een jongere die ooit uit bed getrokken moest worden, maar nu zelfstandig voorop loopt. “Hij wordt straks zelf voorman. Dát is succes,” aldus Wim.

“Wij willen geen diagnoses of hokjes,” zegt André. “We willen mensen begeleiden, niet beperken.”

Bij De Eijk Duurzaam Werk krijgt iedereen een plek waar hij mag groeien. Omdat, zoals André het zegt: “We kunnen het ons niet veroorloven mensen aan de zijlijn te laten staan. Iedereen kan van waarde zijn.”

De Participatiepenning wordt vrijdag 20 juni, tijdens het Flevopenningengala op Urk, uitgereikt door staatssecretaris Jurgen Nobel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor meer informatie, kijk op www.flevopenningen.nl.

Foto bovenaan: André en Wim 
© Tekst en beeld: Evelien Hogers

 

Cookie-instellingen