In woonzorgcentrum Coloriet De Regenboog in Dronten gebeurt iets bijzonders. Hier is ouderenzorg meer dan medische ondersteuning: het is een plek waar welzijn, zorg en persoonlijke ontwikkeling samenkomen. Onder leiding van manager Aniek en coördinator vrijwilliger en welzijn Saskia is zorgorganisatie Coloriet genomineerd voor de Participatiepenning van de Flevopenningen 2025. En terecht: bij Coloriet krijgen mensen échte kansen.
“Als het in je oude werk niet meer lukt, kijken wij wat je wél kunt betekenen,” zegt Aniek. “Soms is dat als vrijwilliger, soms als leerling, en soms gewoon als mens die graag van betekenis wil zijn.”
Zo kreeg Gery, ooit werkzaam in de bouw, via een oriëntatiebaan de kans om te ontdekken of de zorg iets voor hem was. Drie maanden draaide hij boventallig mee op de werkvloer, terwijl hij gewoon loon ontving – een mogelijkheid vanuit de cao. Inmiddels is hij begonnen aan een opleiding tot helpende. Ook anderen, met of zonder diploma, krijgen bij Coloriet een kans om opnieuw aan de slag te gaan. We werken ook samen met het UWV en bieden vanuit re-integratie trajecten een proefplaatsing aan op De Regenboog.
Gery met bewoner
Met 134 bewoners en 186 vrijwilligers is De Regenboog een klein dorp op zichzelf. Saskia: “We zeggen vaak: we wonen in een dorp, maar eigenlijk zijn we een dorp. Wat daar gebeurt, willen we hier ook mogelijk maken.” Dat blijkt uit initiatieven als de samenwerking met theater De Meerpaal, of de lawaaioptocht op Koningsdag in samenwerking met Stad Dronten waarbij kinderen op versierde fietsjes langsrijden. Coloriet zoekt actief de verbinding met de wereld buiten de zorginstelling.
Ook jongeren worden betrokken. Zo helpt een jongen in een scootmobiel bewoners met technische klusjes, en vinden jongeren met een depressie dagbesteding in het contact met ouderen. “Het geeft hen weer zingeving en structuur,” vertelt Saskia.
Met het eigen opleidingsprogramma Coloriet College, in samenwerking met Firda, leidt de organisatie mensen versneld op tot bijvoorbeeld zorgassistent. Ook vrijwilligers kunnen trainingen volgen, zoals omgaan met dementie of verslikgevaar.
Voor Aniek is de grootste winst als medewerkers blijven werken in de zorg. “Als het werken niet meer lukt zoals voorheen, kijken we naar wat nog wél past. Soms is dat een andere functie, met minder uren of andere verantwoordelijkheden.” Zo kon een eerder afgekeurde verzorgende terugkeren met een kleiner contract en bloeide zij volledig op. “We hebben haar die kans gegeven, en dat vertrouwen betaalt zich dubbel en dwars terug.”
Saskia werkt al zeventien jaar bij Coloriet. “Ik zie mensen groeien en floreren. Dáár doe je het voor.” Volgens haar zit de kracht in kleine dingen die groot voelen: een wens die uitkomt via de wensboom, of een vrijwilliger die doorgroeit naar een betaalde baan en trots zegt: “Ik heb mijn eigen centen weer verdiend.”
Wat Coloriet uniek maakt? “We denken in mogelijkheden,” zegt Aniek. “Iedereen heeft kwaliteiten en kan iets betekenen. Door anders te kijken, creëren we kansen – voor mensen én voor de zorg.”
De Participatiepenning wordt vrijdag 20 juni, tijdens het Flevopenningengala op Urk, uitgereikt door staatssecretaris Jurgen Nobel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor meer informatie, kijk op www.flevopenningen.nl.
Foto bovenaan: Saskia, Gery en Aniek
© Tekst en beeld: Evelien Hogers