Johan Bosma, eigenaar, vult aan: ‘Wij begonnen met medewerkers vanuit de banenafspraak, omdat wij veel werk hadden liggen, maar weinig financiële mogelijkheden zagen. Dit was een uitkomst, omdat we niet gelijk aan hoge arbeidskosten zaten en de risico’s minder waren bij ziekte, dit zou namelijk bekostigd worden vanuit het UWV. En dan blijkt dat je het heel leuk vindt om met deze doelgroep te werken! Inmiddels komt ruim de helft van de medewerkers vanuit de banenafspraak, allemaal hebben ze dezelfde jobcoach, dat biedt veel rust en structuur. De financiële prikkel is nu wel weg maar de mensen blijven, wij kunnen als bedrijf voor deze doelgroep het verschil maken en dat geeft heel veel voldoening.’
De kaasboerderij maakt kazen en houdt hiervoor zijn eigen koeien. Jaarlijks wordt er zo’n 4,5 miljoen kilogram melk verwerkt tot kaas. In 2016 werd de eerste werknemer, Charlie (46), aangenomen vanuit de banenafspraak. Hij werkt hier nog steeds met veel plezier. ‘Ik vind het het leukste om mee te werken in de kaasmakerij en wil daar graag in doorgroeien,’ vertelt hij met een glimlach. Hij heeft op dit moment geen jobcoach meer nodig, want hij kent het bedrijf en de werkzaamheden goed en mag zelfs andere medewerkers inwerken.
Inmiddels werken er zo’n acht medewerkers vanuit de banenafspraak bij Kaasboerderij Poldergenot. Iedereen is verdeeld over het terrein en heeft zijn eigen taak. Zoals de verzorging van de koeien, helpen in de kaasmakerij of het in plastic zetten van de kazen. De medewerkers blijven vaak lang bij hen in dienst, wat laat zien dat de werksfeer erg goed is. ‘Het levert vaak gezellige momenten op en je hebt gesprekken die je met anderen niet zo snel hebt. De meeste medewerkers zijn bijna altijd vrolijk en dat is gewoon leuk. Alle collega’s gaan goed met elkaar om, maar het is wel belangrijk dat iemand in het team past, anders werkt het gewoon niet en zorgt dit voor onrust op de werkvloer,’ vertelt Mark.
Qua aanpassingen zijn er meer incheck momenten nodig op een dag om te kijken welke begeleiding er op dat moment nodig is en om het werktempo hoog te houden. De medewerkers hebben behoefte aan duidelijkheid en structuur. ‘Je moet als werkgever tijd en geduld hebben en weten hoe je iemand vooruit kunt helpen om deze kans op werk te bieden. We krijgen een subsidie voor de werkplekken die wij aanbieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dat is een goede financiële oplossing voor iedereen, ’ vult Mark aan.
‘Het werk geeft deze doelgroep een positieve draai aan hun leven, want het verdienen van je eigen loon helpt daarbij enorm. Het vergroot hun zelfvertrouwen, zorgt voor onafhankelijkheid, gevoel van waardering en dat is allemaal enorm belangrijk voor hun ontwikkeling. Mooi om te zien hoe iedereen daarin een groei doormaakt,’ aldus Johan.