Brenninkmeijer: 'Met de juiste scholing kunnen veel mensen weer aan de slag'

15-08-2022 579 keer bekeken 0 reacties

De arbeidsmarkt zit in de problemen. Arbeidsmarkt-hoogleraar Ton Withagen wijst niet één maar zes mogelijke oorzaken aan waardoor er arbeidskrapte is ontstaan. Helga Brenninkmeijer regiomanager van VNO-NCW Midden werd erover geïnterviewd door Omroep Flevoland.

NOS publiceerde de zes mogelijk oorzaken. Op de eerste plaats staat de vergijzing.  Deskundigen waarschuwen hier al jaren voor. Vergrijzing betekent dat er meer mensen met pensioen gaan dan er op de arbeidsmarkt bij komen. Deeltijdwerken staat op de tweede plaats. Het is een bekende oorzaak; Nederland is immers kampioen deeltijdwerken. Deeltijders werken minder dan 36 uur per week. Ook in Flexwerken blinkt ons land uit. Flexwerkers zijn werknemers zonder vast contract, zoals uitzendkrachten, oproepkrachten en werkenden met tijdelijke contracten. Omdat flexwerken niet goed geregeld is, heeft het effect op de arbeidsmarkt. Withagen plaatst het op de derde plaats. De overige drie oorzaken zijn de coronacrisis, de minder snelgroeiende arbeidsproductiviteit en de verdeling van mensen over de bedrijfstakken.

Volgens Brenninkmeijer gaat het om een structureel probleem, dat dus ook een structurele aanpak heeft. Zij wijst op het potentieel dat nu nog aan de kant staat, zoals de groep ervaren 50+’ers of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die werkloos thuis zit. In veel gevallen ontbreekt het hen aan de juiste scholing, zegt Brenninkmeijer, die benadrukt dat met om-, bij- of herscholing – waarvoor in veel gevallen ook subsidieregelingen zijn – veel meer mensen weer aan de slag kunnen.

 Beluister het interview 

0  reacties

Cookie-instellingen