Minder werkbehoud tijdens corona, personeelstekort horeca dreigt

22-03-2022 300 keer bekeken 0 reacties

De werkgelegenheid stond in de afgelopen 2 jaar tijdens de lockdowns onder druk. Sinds 25 februari 2022 is de horeca weer helemaal open. Naar verwachting zal de vraag naar koks en bedienend personeel snel toenemen.

Vanwege de krapte in heel veel sectoren, is er veel concurrentie tussen werkgevers. Het relatief lage uurloon in de horeca kan een belemmering zijn om vacatures te vervullen.

Vaste personeelsbezetting gedaald tijdens coronacrisis

De werkgelegenheid in de horeca kent sinds het begin van de coronacrisis diepe dalen, maar ook hoge pieken. Vooral vanaf het 4e kwartaal van 2020 beweegt de werkgelegenheid sterk op en neer. De vaste bezetting van werknemers is tijdens de coronacrisis gedaald: 51% van het horecapersoneel in het 3e kwartaal van 2020 is in de 4 kwartalen daarna aan het werk gebleven in de horeca. Voor de coronacrisis lag dit percentage op 60%.

Opvallend is dat de vaste kern van de werknemers gemiddeld ouder is, meer uren werkt en vaker een vast contract heeft dan werknemers die de horeca (tijdelijk) verlaten.

Veel ex-werknemers keren terug

Van alle horecamedewerkers die in het 3e kwartaal van 2020 de sector hebben verlaten en een jaar later in loondienst zijn, werkt 44% opnieuw in de horeca. Dit percentage is veel hoger dan vóór de coronacrisis (28%). Veel horecaondernemingen hebben vanwege de coronamaatregelen afscheid genomen van een deel van het personeel. Hierdoor kon een kleiner deel van de horecamedewerkers een aaneengesloten jaar in dienst blijven. Toen de lockdown in maart 2021 eindigde, ontstond er plotseling een grote behoefte aan horecapersoneel. Veel vertrokken werknemers konden daardoor opnieuw aan de slag in de horeca.

Horecamedewerkers die niet terugkeerden, gingen veelal aan de slag in de uitzendbranche of detailhandel. Uitzendbureaus hebben veel personeel voor de vaccinatie- en testlocaties van de GGD aangetrokken, waaronder vermoedelijk ook veel voormalig horecapersoneel.

Hoger uurloon en meer uren na overstap naar andere sector

Werknemers die de horeca (tijdelijk) hebben verlaten, werken gemiddeld meer uren dan voorheen. Ook ontvangen zij gemiddeld een hoger uurloon. Dit geldt met name voor personeel dat vanuit de horeca is overgestapt naar een andere sector. Het uurloon en aantal gewerkte uren van deze groep stijgt meer dan dat van werknemers die terugkeren naar de horeca. Daarnaast valt op dat overstappers naar een andere sector minder vaak als oproepkracht aan de slag gaan. Zij krijgen vaker tijdelijke contracten en uitzendcontracten.

Personeelstekort horeca dreigt

Na de recente versoepelingen zullen veel horecaondernemers nieuw personeel willen aantrekken. Maar de spanning op de arbeidsmarkt is sinds begin 2021 fors opgelopen. Het zal daarom niet meevallen om voldoende kandidaten te vinden. De horeca moet concurreren met andere sectoren waar ook kansen liggen voor horecapersoneel. Het relatief lage uurloon en de onzekere werktijden kunnen in het nadeel van de horeca uitvallen. 1 van de oplossingen voor een personeelstekort is om werknemers meer uren in te zetten. Dit zagen we eerder in de coronacrisis: werknemers die de sector verlaten en weer terugkeren in de horeca gaan gemiddeld 3 uur per week meer werken.

UWV onderzocht hoe bedrijven hun personeelstekort kunnen aanpakken. Mogelijke oplossingen voor de horeca zijn:

  • Het inzetten van mensen met een arbeidsbeperking. Daarbij kan het gaan om mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking. Zo zijn er in de horeca ketens waar vooral mensen met een verstandelijke beperking in de bediening werken.
  • Het QR-bestelsysteem. In de horeca bestellen gasten steeds vaker zonder tussenkomst van een medewerker. Door een QR-code te scannen verschijnt een digitale menukaart. Gasten kunnen daarna zelf een bestelling plaatsen. Dankzij deze innovatie zijn er minder mensen nodig in de bediening.
  • Vacatures vervullen met open hiring. Bij open hiring wordt er niet geselecteerd op basis van cv. Ook vindt er geen sollicitatiegesprek plaats. Werkzoekenden die bij een horecabedrijf aan de slag willen, hoeven daar alleen hun naam achter te laten op een lijst. Wanneer er een vacature ontstaat, is de eerstvolgende op de lijst aan de beurt. Iedereen die interesse heeft, krijgt zo een kans.

Bron: UWV

0  reacties

Cookie-instellingen