Beschut werken bij IJspressi

03-09-2018 3291 keer bekeken 0 reacties

​​​​​​​Een hart voor ijs, maar zeker niet van ijs. Inge de Boer, eigenaresse van ijssalon IJspressi in Almere, vindt het belangrijk iets voor anderen te doen. Zij creëerde voor Gavin een beschutte werkplek.

Liefhebbers van ijs kennen hem misschien wel: de jongen met petje op die bij IJspressi aan de Grote Markt werkt. Gavin heet hij, zoals je op z’n t-shirt kunt lezen. In november 2017 stond hij ineens bij Inge de Boer op de stoep. En zij twijfelde geen moment en gaf hem de beschutte werkplek die hij nodig had. Sindsdien werkt hij in de ijssalon en espressobar.

Op de foto: Inge de Boer en Gavin voor IJspressi aan de Grote Markt in Almere.

Elke ochtend voor tienen bouwt Gavin het terras op. Tapijtjes uitrollen, de vrolijk gekleurde tafeltjes en stoelen neerzetten, plantenbakken aanschuiven. Zó, laat de gasten maar komen. De rest van de dag is hij bezig met  afruimen, schoonmaken, boodschappen doen, noem maar op. “Ik vind alles leuk om te doen, heb geen voorkeur,” zegt Gavin. Hoewel? Collega’s pesten – dát doet hij misschien wel het liefst.

Gavin heeft vorige zomer z’n schooldiploma gehaald. Gewoon een baan zoeken zou lastig voor hem worden, omdat hij moeite heeft informatie te onthouden. Met zijn klantmanager van Werk & Inkomen van de gemeente Almere besprak hij de mogelijkheden. IJspressi was zijn eigen idee, hij kende de zaak omdat z’n zus er heeft gewerkt. Na een dagje proefdraaien was hij verkocht…en de eigenaren van IJspressi ook. Afgesproken werd er een beschutte werkplek van te maken, voor mensen die extra begeleiding kunnen gebruiken.

Sindsdien werkt Gavin met veel plezier bij IJspressi. Vijf dagen in de week, van maandag tot vrijdag. Deze zomer moesten z’n collega’s alleen even drie weken zonder hem, toen hij op vakantie was naar Australië. Zeiden ze: geen probleem, we bewaren de afwas wel! Van je collega’s moet je het hebben bij IJspressi…

Wat is beschut werk?  Beschut werk is bedoeld voor mensen die door hun lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking zoveel (structurele) begeleiding of aanpassing van de werkplek nodig hebben dat er intensieve begeleiding op de werkvloer nodig is. Dit onderscheidt de doelgroep beschut werk van de doelgroep voor de banenafspraak. Binnen Werk & Inkomen houden klantmanagers Saskia van Brenk en Annemarie Faber zich bezig met beschut werk. Zij begeleiden mensen bij het aanvragen van een indicatie (bij het UWV) en het zoeken van een passende werkplek en blijven na plaatsing betrokken als jobcoach.

0  reacties

Cookie-instellingen